Mine viktigste «diabetesgadgets»

Mine viktigste «diabetesgadgets»

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.03.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Stadig nye hjelpemidler bidrar til en enklere hverdag for oss som har diabetes type 1. Her er mine favoritt diabetesgadgets som har gjort livet enklere!

Annonse

Jeg følger ivrig med både på norske nettsider som skriver om diabetes, men også Instagramprofiler, influensere og andre bidragsytere om diabetes fra hele verden. Jeg plukker ofte opp gode tips, også når det gjelder utstyr. Alle de tre jeg har listet opp nedenfor har jeg fått tips om via Instagram!

Klipper til sprøytespisser

Denne så jeg første gang på Instagramprofilen til en dame med diabetes type 1 som bor i USA. Diabetsstrong heter hun på Instagram. Sjekk henne gjerne ut. Hun legger ut mye spennende og nyttig om trening og kosthold og har mange gode tips jeg har benyttet av meg.  Hun bruker også insulinsprøyter og viste denne geniale klipperen av sprøytespisser.

Du fører toppen av sprøytespissen inn i siden av klipperen, og med et knepp klippes den av. Dermed kan det som sitter igjen på sprøyten, kastes rett i søpla uten fare for å skade noen med spissen. Sprøytespissene skal i utgangspunktet behandles som spesialavfall i egen beholder. Men jeg regner med at det er flere av oss som ikke overholder dette… Klipperen kan bestilles hos apoteket.

LES OGSÅ: Viktig diabetesutstyr på tur

Blå echo penn

Foto: Kristi Herje Haga

Echo penn

For oss som bruker sprøyter kan det være vanskelig å holde styr på når vi sist tok insulin og hvor mye vi tok. For de med pumpe er dette mye enklere siden all informasjon lagres automatisk i pumpa. Redningen for meg har vært en insulinpenn som husker hvor mye insulin jeg tok sist gang, og hvor lenge siden jeg tok siste dose. Det er en refillpenn der jeg setter inn ampulle med insulin.

Annonse

Du kan bruke hvilken som helst type insulin i denne pennen. Jeg synes den er praktisk og gir meg mer kontroll over doseringene. Jeg fikk den på blå resept hos endokrinologen min. Er usikker på om den kan skrives ut hos fastlege.

LES OGSÅ: Smarte apper for de med diabetes

FRIO kjølemappe

Kjølemappene er til å oppbevare insulinpenner og holder dem perfekt temperert. Disse har jeg et par stykker av. De er helt uunnværlig på reise, særlig om sommeren og i varmere strøk. De finnes i flere størrelser. Insulin kan miste effekten dersom den blir for varm.

rød og blå kjølemappe til insulinpenn

Foto: Kristi Herje Haga

Men med disse kjølemappene holdes insulinen kald. Mappen består av to deler, der den ene skal bløtlegges i et par timer slik at den fylles med vann. Når den er ferdigfylt, noe du merker ved at den blir «oppblåst», tar du den andre delen over. Delen som har ligget i vann har plass til to eller flere insulinpenner.

Disse kan du ha med i vesken på for eksempel stranden uten å være redd for at insulinen skal bli utsatt for varme. Liten plass tar den også, kontra å ha med seg en hel kjølebag. Frio kjølemapper kan bestilles hos de fleste apotek og selges også på diabetes.no.

Hvilket diabetesutstyr vil du anbefale?

LES OGSÅ: Er det jeg eller de teknologiske hjelpemidlene som vet best?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: