Er det jeg eller de teknologiske hjelpemidlene som vet best?

Er det jeg eller de teknologiske hjelpemidlene som vet best?

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 06.06.19 | Sist redigert: 15.05.23

Tenk om blodsukkerapparatet kunne gi deg personlig veiledning? I nær fremtid kan dette bli en realitet. Men hvor mye er du villig til å la moderne teknologi ta ansvar for din diabetesbehandling?

Det skjer stadig teknologiske framskritt innen behandling av kroniske sykdommer. Nylig var jeg så heldig å nok en gang få delta på den årlige internasjonale diabeteskongressen, ATTD (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes) sammen med en gjeng fra Lev med diabetes. Kongressen fant denne gangen sted i Berlin, og med meg hjem i kofferten hadde jeg mye ny innsikt og kunnskap om det siste innenfor diabetsforskning og teknologi. For ikke å glemme alle de hyggelige møtene, samtalene og erfaringsutvekslingene med mennesker fra andre land, som også lever med og skriver om diabetes.

Annonse

I dette innlegget vil jeg dele mine tanker om det nyeste innenfor teknologi og diabetes.

Mye har skjedd innenfor diabetesbehandling siden jeg fikk diagnosen i 2003. Mitt første og eneste alternativ den gangen var insulinsprøyter. Det skulle heldigvis bare gå et par år før jeg fikk insulinpumpe, men tidlig på 2000-tallet var det ingen som snakket om kontinuerlige blodsukkermålere eller å bruke smarttelefoner i diabetesbehandlingen.

LES OGSÅ: Smarte apper for de med diabetes

Jeg er fortsatt skeptisk til teknologien

Målet med all teknologi som presenteres innenfor diabetes er jo nettopp at den skal bidra til at det blir lettere å leve med sykdommen. At vi skal slippe å gjøre så mye arbeid selv og overlate mer av ansvaret til teknologien. Egenbehandlingen av diabetes skal bli enklere.

For meg som er vant med å administrere min diabetes uten noen annen hjelp enn eget hode og de erfaringene jeg har gjort meg etter mange år med sykdommen, må innrømme at jeg noen ganger er litt skeptisk til alt det nye. Det tok meg for eksempel flere år før jeg tok i bruk boluskalkulatoren på insulinpumpen min, og første gang jeg prøvde kontinuerlig blodsukkermåler målte jeg blodsukkeret like ofte som jeg sjekket den.

Annonse
Emilie funderer over fremtidens teknologiske hjelpemidler
Foto: Privat.

Jeg følte liksom ikke jeg kunne stole på sensoren, det var jo nesten for godt til å være sant.

Jeg kjenner kroppen min best…eller?

Når man har levd med diabetes en stund, blir man godt kjent med sin egen kropp. Jeg kjenner symptomene på høyt og lavt blodsukker. Jeg vet når jeg bør spise. Jeg kjenner til antall karbohydrater i en haug med matvarer. Nettopp fordi jeg er vant til å måtte ha kontroll på dette selv.

Likevel skal det sies at det å administrere en sykdom som diabetes krever mye tankevirksomhet. Det er til tider veldig slitsomt. Og selv om man har levd med sykdommen i mange år blir man aldri utlært. Jeg gjør fortsatt feil, bommer med insulindosen, og tar feil vurderinger. Jeg er jo bare et menneske.

LES OGSÅ: Politisk hjørne: – Den viktigste aktøren i livet ditt er deg selv, sier Sveinung Stensland

Blodsukkerapparat som gir personlig veiledning

Hva om noen kunne fortalt meg hva jeg skulle gjøre i ulike situasjoner? Hvor mye insulin jeg burde ta og hvor mye jeg burde spise ved en føling? I tillegg hadde det vært godt å få litt ros og oppmuntring i blant. Og det er nok flere enn meg som har tenkt denne tanken, for på kongressen i Berlin fikk jeg se et blodsukkerapparat som gjør nettopp dette.

Når du måler blodsukkeret gir blodsukkerapparatet deg personlig veiledning på hva du bør foreta deg; spise, sette insulin eller ta en pause. Om blodsukkeret beveger seg mot høyere enn ønsket målområde, kan til og med blodsukkerappratet gi deg råd om at du bør gå deg en tur. I tillegg gir den deg tilbakemeldinger ut ifra hvordan blodsukkeret ditt har vært i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Kunstig intelligens – er dette fremtidens hjelpemidler?

Fornærmet om blodsukkerapparatet fortalte meg hva jeg skulle gjøre

For noen vil kanskje en slik type veiledning være til hjelp. Jeg personlig tror jeg kunne blitt litt irritert, og til og med fornærmet om blodsukkerapparatet fortalte meg hva jeg skulle gjøre til enhver tid. For det er jo jeg som kjenner min diabetes best. Samtididig har jeg jo nok av eksempler på at jeg tar feil vurderinger og valg. Så da hadde det kanskje vært fint med litt veiledning i blant.

Og det hadde absolutt gjort seg med litt positive tilbakemeldinger når jeg har klart å holde et fint blodsukker.

Jeg ser absolutt fordelene ved denne teknologien, kanskje spesielt for de som nettopp har fått diagnosen eller kan «glemme» diabetesen sin litt. Og dessuten; for de som får muligheten til å benytte seg av dette tidlig i sin diabetesbehandling, vil nok ikke tanken være så skremmende. Likevel må jeg innrømme at jeg fremdeles er litt skeptisk til alt av ny teknologi og duppedingser.

Ergo stiller jeg både deg og meg selv spørsmålet: hvor mye er du villig til å la moderne teknologi ta ansvar for din diabetesbehandling?

LES OGSÅ: Sosiale medier er den viktigste kanalen for å nå ut til oss med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: