Jakten på den perfekte HbA1c (Del 1)

Jakten på den perfekte HbA1c (Del 1)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 13.03.20 | Sist redigert: 31.05.21

Søken etter det perfekte er en av de store utfordringene dagens unge har. Alt skal være perfekt; utseende, kropp, familie, jobb, utdannelse, helsen, og ikke minst – for oss med diabetes – den perfekte HbA1c.

Men hvordan påvirker det oss egentlig – dette evige jaget etter perfeksjon?

Annonse

Livet byr generelt på mange utfordringer. Vi lever i 2020, og alt skal være på stell. Det skal ikke bare være på stell – det skal helst være helt perfekt.

Vi har så mange gjøremål og planer, ikke minst på jobb. Vi stresser oss syke, også må vi bruke tusenvis av kroner på å gå til lege eller psykolog for å lære oss å stresse mindre. Det henger ikke sammen, gjør det vel? Men sånn har det altså blitt i dagens samfunn. Og jeg er så lei..

Så vanvittig lei av jaget etter det perfekte, det perfekt liv, som jeg innerst inne vet at ikke finnes. Det perfekte er et bilde jeg har fått i hodet, som jeg tror alle andre lever etter.

Men til syvende og sist har alle større eller mindre problemer. Kanskje de ikke synes, men de er der. Under alle flotte Instagram-bilder og innlegg på sosiale medier.

Og det er en av de største problemene for oss som er millennium generasjonen – vi må lære oss å skille illusjoner fra virkeligheten. Sosiale medier er i en ekstremt stor grad bidragsyter til en slik illusjon.

Annonse

LES OGSÅ: – Den største misforståelsen er at man tror alle med diabetes bør spise det samme

Et skremmende søken etter den «perfekte diabetesen»

Jeg skal ikke liste opp alle tingene som plager meg, eller som jeg har utfordringer med når det gjelder sosiale medier, men en ting jeg har dykket ned i de siste er behovet for den perfekte helse. Naturligvis vil alle bli trent. FIT! Se bra ut og lignende, men alt skal være på topp helsemessig også.

Jeg har diabetes type 1, og har hatt det i 24 år nå. Det er 24 år med tusenvis av målinger, stikk, følinger og dårlige dager med lite energi. Men dette er en stor del av meg, og det har jeg lært meg å takle.

Det er et evig problem å oppnå det perfekte blodsukkeret. Opp og ned hver eneste dag, mange målinger, og uten noen tegn til kontinuitet eller forutsigbarhet. Det som funket i går, funker ikke i dag, og vil hvert fall ikke funke i morgen. Det har jeg etter mange år med diabetes innsett.

Det som derimot skremmer meg litt er å se behovet for å ha den perfekte diabetesen. I ulike kanaler i sosiale medier er det mennesker som fremstiller sin sykdom som «perfekt», og mener oppriktig at dersom alle følger deres «oppskrift», vil også de få de perfekte resultatene.

Akkurat det skremmer meg. Ganske mye faktisk.

LES OGSÅ: Finnes virkelig den «perfekte diabetespasient»?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: