Diabetes – en stopper for drømmer?

Diabetes – en stopper for drømmer?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 06.03.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For mye fokus på sykdommen kan føre til tap av frihet og livskvalitet. Det samme gjør forsåvidt for lite fokus, med tanke på senskader. En sunn balanse er det viktigste, og denne balansen er opp til hver enkelt å finne.

Annonse

Det viktigste, etter min mening, er at sykdommen ikke skal definere eller begrense én. Man har en sykdom, man er ikke én. Jeg er Maria som har diabetes, ikke diabetikeren Maria.

Riktig fokus

Sykdomsfokuset kan begrense målene man setter seg. Jeg vet om noen som tar fokuset på diabetesen til et nivå hvor de lar seg begrense av den. For eksempel finnes det noen med diabetes som ikke tør å dra på kino. Og det er helt greit hvis de føler det er best for dem. Det er derimot motsatt av det jeg ønsker. Jeg ønsker å oppfylle drømmene mine, uavhengig av diabetesen.

Livskvalitet er førsteprioritet for meg. Det er såklart avhengig av et stabilt blodsukker, men man må ikke nødvendigvis inngå et kompromiss for å opprettholde begge samtidig. Jeg ønsker ikke å la sykdommen bestemme hva jeg kan og ikke kan gjøre, og mener at sunn fornuft, sammen med ønsket om å realisere sine drømmer, kan (og bør) være forenelig med et bra blodsukker.

LES OGSÅ: Det er viktig å ha fokus på mental helse

Maria på topptur

Foto: Maria Schmidt

Mine nyttårsforsett

Jeg har satt meg tre mål for 2020: sove mer ute, gå flere fjellturer (totalt 52 i løpet av året) og spise mer mat ute (altså virkelig ute med stormkjøkken, ikke ute på restaurant). Dette skal jeg klare med diabetesen, uten at det vil redusere fokuset jeg har på den.

Annonse

Mitt ønske til deg som leser dette, er at du ikke må la deg hindre i å sette og ikke minst oppnå dine nye mål. Har du kommet skjevt ut med nyttårsforsettet, så ikke se deg tilbake. Vit at vi med diabetes kan oppnå akkurat det vi vil.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med nyttårsforsettene

Har du laget noen nyttårsforsett for 2020?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: