Nei, alternativ behandling gjør deg ikke frisk fra diabetes type 1

Nei, alternativ behandling gjør deg ikke frisk fra diabetes type 1

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 23.01.20 | Sist redigert: 01.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er en grunn til at alternativ behandling, tidligere kalt kvakksalveri, er begrenset av lov. Husk, dersom noen gir lovnader som virker for gode til å være sanne, så er de som regel det.

Diabetes er en alvorlig diagnose som krever mye av personene som har det, og deres venner og familie. Det foreligger enormt store summer med penger til behandling av denne diagnosen, dette i form av nytt utstyr som insulinpumpe og blodsukkersensor.

Annonse

Diabetes er forsket mye på, og det er også godt opplyst hva som er grunnpilarene i behandlingen – nok (riktig mengde) insulin, aktivitet, sunt kosthold, og lite stress i hverdagen.

Det finnes en bransje eller gruppe mennesker som forsøker å tjene penger på syke mennesker. Nemlig det som tidligere ble kalt kvakksalvere – eller som vi i dag kaller de – alternative behandlere.

De har tidligere blitt begrenset av Kvakksalverloven, eller det som nå kalles lov om alternativ behandling.

LES OGSÅ: Er det jeg eller de teknologiske hjelpemidlene som vet best?

Healing eller urter kan ikke gjøre oss «friske»

Jeg er åpen for alternativ behandling – til en viss grad. Som jeg har skrevet om tidligere har jeg blant annet benyttet meg av mental trener eller Coach for å takle stress bedre. Det var for meg et fint alternativ til å gå til psykolog, da det ikke passer meg i det hele tatt. Det er kjempefint at det finnes alternativer for de som ønsker å benytte seg av noe annet i tillegg til de «faste» behandlingene som vi må gjennom.

Annonse

Det finnes foreløpig ingen type kanel, matvare, preparat, pille eller tanke-kurs som kan kurere diabetes.

Når det er sagt; For oss med diabetes type 1, og veldig mange med diabetes type 2, er det faktisk kun én konkret måte å behandle diabetes – og det er med insulin. Riktig mengde, og nok insulin er det som holder oss i live.

Derfor blir jeg ordentlig frustrert og lei meg for de som proklamerer at de kan behandle diabetes med alternative medisiner. Det er ikke sjeldent jeg har sett reklamer for piller, juice, urter, grønnsaker, healing og ulike andre ting som lover å gjøre personer med diabetes «friske».

LES OGSÅ: Treningslegens «magiske medisin»!

Sunt å være kritisk til alternativ behandling

Først og fremst blir jeg lei meg ettersom det ikke skilles mellom diabetes type 1 og type 2. En person med diabetes type 1 og en person med type 2 som ikke er insulinavhengig, har to helt ulike sykdommer. Disse sykdommene kan virkelig ikke blandes, og det skjer altfor ofte.

alternativ behandling med piller og urter
Illustrasjonsfoto: Getty.

Jeg er helt for å prøve ulike kosthold som kan gjøre sykdommen bedre. Jeg er også for å prøve trening, healing eller mental trening for å senke stressnivået i kroppen, slik at deretter blodsukkeret forhåpentligvis bedrer seg.

Det jeg derimot er totalt imot er at mennesker skal tjene penger på en noe sårbar gruppe mennesker, som for alt i verden vil bli friske. Det finnes foreløpig ingen type kanel, matvare, preparat, pille eller tanke-kurs som kan kurere diabetes. En gang i fremtiden kanskje, hvem vet? Men i dag finnes ikke dette.

Det er en grunn til at alternativ behandling, tidligere kalt kvakksalveri ble og blir begrenset av lov. Dessverre klarer ikke staten å følge opp godt nok til å se at det blir lovlig overholdt.

Husk! Dersom noen gir lovnader som virker for gode til å være sanne, så er de som regel det.

Vi insulin-avhengige med diabetes trenger insulin. Derfor ber jeg oppriktig om at det ikke forsøkes å love oss noe annet. Gi oss gjerne hjelp til å takle livets utfordringer bedre, men ikke lov at vi kan bli friske. Ikke enda.

LES OGSÅ: Nei, en healer kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men takk for tipset

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: