Norge på verdenstoppen med diabetes type 1

Norge på verdenstoppen med diabetes type 1

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 12.09.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Norge er et av de landene i verden der flest barn under 15 år får en diabetesdiagnose. Hvorfor legges det ikke mer penger i forskning for å finne ut hvorfor?

Annonse

Norge er ikke alene her. Danmark, Sverige og Finland ligger også på toppen. Per i dag vet vi lite om hvorfor, og det virker som det gjøres svært lite for å finne ut av det.

Dette er ikke en rekord å skryte av. Så hvorfor legges det ikke mer penger i forskning for å finne ut nettopp hvorfor disse landene ruver på toppen?

LES OGSÅ: Sosiale medier er den viktigste kanalen for å nå ut til oss med diabetes

421 nydiagnostiserte barn

I 2017 ble det rapportert om 421 barn med nyoppdaget diabetes, viser tall fra Barnediabetesregisteret. For den vanlige mann i gata høres kanskje tallet latterlig lavt ut. Men 421 barn er mye i et lite land som Norge.

Diabetes type 1 er den nest vanligste kroniske sykdommen blant barn og unge – la meg legge trykk på «kronisk». Det er en sykdom som kan gi alvorlige komplikasjoner. Og i 2017 alene var det altså 421 barn under 15 år som fikk beskjed om at de må leve med denne diagnosen for resten av livet. Tenk om ditt barn var ett av dem.

Annonse

LES OGSÅ: Closed Loop System: Tør du å overgi diabetesen din til teknologi?

Hva er årsaken?

421 tilfeller kunne kanskje vært unngått, hvis-om-atte, dersom-atte det hadde blitt satset på forskning rundt dette temaet.

Er det maten? Det at vi spiser mye fisk? Klimaet? Trives diabetesen bedre i kaldt vær?

Norge er på verdenstoppen når det gjelder barn med diabetes

Illustrasjonsfoto: Getty.

Handler det om antall timer sollys per år? Vi er ikke videre bortskjemt med sol om vinteren. Får vi for lite D-vitamin? Resultatene fra en dansk studie fra 2016 viste for eksempel at å utsettes for sollys tidlig i livet kan redusere risikoen for å utvikle diabetes type 1 hos danske gutter.

Er det fordi vi bor så tett opptil polarsirkelen? Jeg lærte noe om jordens plassering i forhold til månen en gang i tiden.. Eller er det forurensing? Altså, vi fyrer jo mer her oppi nord, ikke sant. Kan fossile drivstoff være greia? Spiste dinosaurene noe kjipe greier, som vi brenner opp og puster inn – og dermed gir diabetes type 1?

Altså…. Jeg er ikke forsker, så jeg kan ikke annet enn å spekulere. Sitter man og tenker lenge nok blir man mer paranoid enn en middels texaner som nettopp har vært bortført av en UFO på høylys dag.

Mine spekulasjoner har likevel lite å si. Det vi trenger er kunnskap. Mer forskning rundt temaet hadde absolutt vært på sin plass.

LES OGSÅ: Ny studie viser at færre får diabetes type 2. Stemmer det?

Genetisk faktor

En ting er i alle fall sikkert, genene våre spiller en viktig rolle. Genene til oss som utvikler diabetes mellitus type 1 er programmert til at vi en gang skal få det. Og vi skal være himla glad for at vi fikk det på denne siden av 1920-tallet, og ikke før.

Den medisinske og teknologiske utviklingen går i alle fall i rasende fart, og teknologiske hjelpemidler strømmer på. Selv om det hverken kommer forebyggende løsninger eller noen kur med det første, så er vi hvert fall godt hjulpen til å leve et godt liv med diabetes.

Kilde:
Diabetes.no, Norge må prioritere diabetesforskning 
NCBI, US National Library of Medicine, Climates on incidence of childhood type 1 diabetes mellitus in 72 countries 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: