Closed Loop System: Tør du å overgi diabetesen din til teknologi?

Closed Loop System: Tør du å overgi diabetesen din til teknologi?

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 28.06.19 | Sist redigert: 20.03.23

Teknologien er i rask utvikling, og fremtidens diabetesbehandling vil nok preges mer og mer av teknologiske hjelpemidler. Closed Loop System er et godt eksempel på det. Men er vi klare for å overlate kontrollen av diabetesen vår til noen andre enn oss selv?

Closed Loop System (CLS), som også kan kalles en kunstig bukspyttkjertel, er noe som det forskes mye på rundt omkring i verden, for tiden. Vi har også fått insulinpumper på markedet som har elementer av dette i seg. Og vi kommer nok til å måtte forholde oss mer og mer til CLS i fremtiden.

Annonse

Hva er Closed Loop System?

CLS er et system der insulinpumpe og CGM styres av en app. Denne appen forteller insulinpumpa hva den skal gjøre. Mer insulin, ingen insulin og så videre. Alt styres uten at du trenger å følge med selv, og systemet er vel det nærmeste man kan komme en kunstig bukspyttkjertel, slik jeg har forstått det.

Dette må vel være fantastiske nyheter for oss med diabetes? Ja, jeg har kjempetro på at dette kan gjøre livet lettere for oss, men det er likevel et par spørsmål som dukker opp i hodet mitt når jeg leser om dette.

LES OGSÅ: Kunne dette blitt den perfekte diabetesapp?

Klarer vi å stole på et slikt system?

I dag blir jeg behandlet med insulinpumpe og CGM. I det daglige så fungerer dette helt greit og jeg har rimelig god kontroll på langtidsblodsukkeret mitt. Men det dukker titt og ofte opp situasjoner der jeg ikke klarer å stole på pumpa. Det er også et faktum at dagens CGM ikke klarer å følge raskt nok opp når det er plutselige endringer i blodsukkeret. Det er tross alt en forsinkelse i målinger foretatt i vevet/huden, i forhold til måling rett i blodet.

Spørsmålet blir så; hvordan håndterer CLS dette?

Annonse
closed loop system styres av en app på telefonen
Illustrasjonsfoto: Getty images.

For det er nå en gang slik at om vi skal få bedre livskvalitet med CLS så må vi som mennesker og brukere kunne stole 100 prosent på at systemet er «on track» til enhver tid!

LES OGSÅ: Kunstig intelligens – er dette fremtidens hjelpemidler?

Er jeg menneske eller maskin?

Jeg fikk min første insulinpumpe for cirka 12 år siden og jeg husker fortsatt at jeg brukte en god del tid på å akseptere at det er en maskin som holder meg i live.

Blir vi mer maskiner av CLS, blir vi mer og mer lik en robot? Eller som Terminator?

Jeg tviler på det, vi er fortsatt utstyrt med tanker, følelser, smerte, glede, fornuft og kjærlighet og alt det som faktisk gjør oss til mennesker.

MEN, tanken på at vi trenger maskiner og tekniske duppeditter for at vi skal holde oss i live er litt rar, synes jeg.

Hva synes du?

LES OGSÅ: Norge henger etter med å tilby hjelpemidler til diabetespasienter

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: