Søtsugen?  Når er det best å unne seg snacks med sukker?

Søtsugen? Når er det best å unne seg snacks med sukker?

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 01.08.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Søtsugen? Visste du at tiden på døgnet man spiser sukker på faktisk kan ha en ganske stor innvirkning på blodsukkeret?

Annonse

Det er en dårlig skjult hemmelighet at vi alle har godt av å begrense sukkerinntaket i kostholdet vårt. For oss med diabetes er det imidlertid enda flere fordeler å hente dersom man er nøye med hva man får i seg. Mitt inntrykk er at man har langt bedre forutsetninger for å nå HbA1c-målene sine, hvis man klarer å holde de sukkerholdige matvarene til noen få dager i uka.

Lett å gå på en smell

Vi har vel alle vært der. Dagen har vært lang, det har kanskje gått mange timer siden du har spist. Det blir mørkt og kaldt ute og du føler for å kose deg litt. Søtsuget melder seg ofte når kvelden kommer. Men så er det blodsukkeret da. Du vet det blir fullstendig jojo hvis du tar den lille sjokoladebiten. I tillegg til at det har lett for å skli ut selv om du lovet deg selv å spise bare èn bit. Plutselig ble det en stripe, eller to eller tre. Hjernen din og søtsuget er tilfredsstilt, men blodsukkeret og diabetesen har det kanskje ikke så bra.

LES OGSÅ: Mine beste tips for å unngå søtsug

Vanskelig å stoppe

Selv har jeg aldri nektet meg sukker fullt og helt mens jeg har hatt diabetes. Kroppen er forsåvidt helt avhengig av sukker, til tross for at mange av oss gir den for mye raffinert sukker. Det som forøvrig er sikkert, er at mat og snacks som er tilsatt vanlig sukker både smaker utrolig godt og tilfredsstiller oss såpass mye at vi stadig ønsker oss mer.

Slik har det vært for meg også, i alle fall den ene dagen i uka jeg stort sett har latt meg selv spise akkurat det jeg vil. Det har ofte startet med sjokoladepålegg på brødskivene, for så å ende opp i smågodt og sjokolade utover kvelden. Jo mer jeg spiste, jo mer fikk jeg lyst på. Kroppen fikk nærmest sjokk fordi jeg nektet meg selv alle disse matvarene de øvrige ukedagene. Noe som gjorde at det ble  vanskelig å begrense seg.

Annonse

LES OGSÅ: Sunn snacks i farta

Føling om natten

Jeg er ikke en av dem som regner ut karbohydratinnholdet på godteriet jeg spiser. Det orker jeg ikke. Altfor mye jobb, og veldig krevende når det kommer til beregning av for eksempel godteri. Dette har stort sett resultert i at jeg bare “peiser på” med insulin under smågodtkveldene, i frykt for å havne for høyt. To timer etter at jeg har lagt meg våkner jeg stort sett med en kraftig føling. For mye hurtigvirkende insulin på for kort tid. Den hardeste kampen begynner imidlertid etter at jeg får karret meg opp i senga igjen, klar for å sove videre.

LES OGSÅ: Føling om natten

Dårlig kombo

Kombinasjonen sukker (fra smågodt) og fett (fra sjokolade eller potetgull) er ikke noe blodsukkeret mitt liker. Fettet demper nemlig den hurtige blodsukkerstigningen. Men det gjør derimot at blodsukkeret stiger langsomt og øker risikoen for å ende opp veldig høyt mot slutten av natta. Det har skjedd gang på gang. Før jeg vet ordet av det våkner jeg med et blodsukker på over 20. Det er  umulig å få kontroll på igjen, og mye av dagen er ødelagt.

Bedre kontroll

Heldigvis er jeg langt bedre på å begrense meg når jeg først spiser godteri og snacks nå. Det tror jeg har en sammenheng med at jeg også har sluttet å nekte meg selv alt av sukker de andre ukedagene. Jeg har bare blitt bedre på å finne de tidspunktene hvor kroppen har et større behov for sukker.

Hvis jeg for eksempel har trent en hard økt på en tirsdag, både vet og kjenner jeg at kroppens glykogenlagre er sterkt redusert eller tomme. Da trenger de og fylles opp for å kunne bli sterkere og klar for neste trening. For meg har dette vært et genialt tidspunkt å spise en sjokoladebit eller to-tre, noen kjeks eller annet som kan friste. Det fortsetter stadig å overraske meg hvor lite insulin jeg trenger rett etter en slik treningsøkt –  i tillegg til at insulinsensitiviteten pleier å fortsette utover kvelden.

LES OGSÅ: Diabetes – betyr det ja og nei mat?

Vinn-vinn

I mine øyne er dette en vinn-vinn situasjon. For det første har det blitt veldig populært med korte, intensive økter hvor man presser seg selv litt ekstra. Både fordi det er tidsbesparende og motiverende, men også fordi gir god treningseffekt og kan være veldig gunstig i forbindelse med vektnedgang.

Uavhengig av hva målet ditt er, så er det i det minste viktig å fylle opp glykogenlagrene i kroppen etter trening. Kanskje dette er tiden for å unne seg den sjokoladebiten du har tenkt på hele dagen?

Når så den dagen i uka kommer, hvor jeg tidligere har unnet meg alt jeg vil av sukkerholdig mat, er rett og slett søtsuget ikke så stort lenger. Plutselig får jeg ikke like lyst på godteri og sjokolade, noe som ikke oppleves som et nederlag fordi jeg vet at jeg med god samvittighet kan ta meg en bit eller to en hvilken som helst ukedag etter trening. Med andre ord har jeg klart å dempe søtsuget, samtidig som jeg klarer å holde et mye mer stabilt blodsukker. Og jeg kan spise sjokolade, kjeks eller godteri hvis jeg bare finner et gunstig tidspunkt.

LES OGSÅ: Få bedre blodsukkerkontroll med styrketrening

Funker for meg!

En slik metode trenger på ingen måte å være fasit. Kanskje du som leser dette har bedre erfaringer enn meg med å kutte alt av sukker seks dager i uken, for så å gå “all in” den siste dagen. I det minste har de erfaringene jeg har delt ovenfor fungert godt for meg, og jeg vil absolutt si at det er verdt et forsøk!

LES OGSÅ: Sukker? Jada, bare med måte!

 

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: