Nytt anbud, ny hverdag

Nytt anbud, ny hverdag

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 23.05.19 | Sist redigert: 27.05.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har lenge syntes at tilbudet personer med diabetes i Norge har fått når det gjelder behandlingshjelpemidler ikke har vært tilstrekkelig. Per 1. mars er anbudskonkurransen for insulinpumper, CGM og forbruksmateriell klar, og jeg er både glad og håpefull etter å ha sett hvilke systemer noen av oss vil få tilgang på de kommende årene.

Annonse

Det foreligger seks deltilbud som omhandler alt fra insulinpumpesystemer med CGM som kan regulere insulintilførselen, til forbruksmateriell til eksisterende insulinpumpe og CGM Systemer. Blant leverandørene er Roche Diagnostics, Medtronic og Abbott.

Håp om ny teknologi

For øyeblikket bruker jeg en pumpe fra Animas Vibe med Dexcom 4 sensor. Jeg er veldig fornøyd med systemet på tross av at teknologien er utdatert. Når det kommer til teknologi velger jeg å omtale meg selv som en nerd. Jeg vil gjerne prøve ut, eller ha kjennskap til, ny teknologi som kommer. Spesielt gjelder dette for systemer som kan gjøre hverdagen lettere for oss diabetespasienter. Drømmen er selvfølgelig en kur. Men en mer nærliggende drøm er et closed loop system som kan forhindre lave blodsukker og regulere høye. Minimed 670G virker som et system som bringer oss ett skritt nærmere dette.

LES OGSÅ: Hvor blir det av de nye hjelpemidlene?

Det er to aspekter ved dette systemet som gjør det appellerende for meg. Det første er at det har muligheten til å slå av leveranse av insulin opp til 30 minutter før det når det som er definert som lavere blodsukkergrense for systemet. I tillegg til dette justerer det automatisk basaldosen hvert femte minutt, basert på avlesningene fra den kontinuerlige glukosemåleren. Personlig har jeg en del milde følinger.  Et system som kan forutse når disse vil komme og endre doseringen av insulin for å forhindre dem, vil være med på å øke livskvaliteten.

LES KRONIKKEN: Flertallet er på plass – La oss rulle ut ny teknologi

Annonse

Etterlengtet system

Når det gjelder frittstående CGM systemer har freestyle Libre 2 gått gjennom anbudet, sammen med flere andre. Dette har vært et etterlengtet system i Norge. Personlig synes jeg det er merkverdig at det har tatt så lang tid å få dette dekket av en offentlig instans. Jeg har selv brukt den første versjonen av freestyle Libre for noen år siden, og var da veldig glad for å slippe stikk i fingeren.

Jeg liker å ha kontroll på blodsukkeret, og før jeg fikk CGM sjekket jeg derfor svært ofte med fingerstikk. Jeg mener også at dette er et system som kan hjelpe personer som enten glemmer, sliter med å sjekke blodsukkeret ofte nok, eller har vegringer for å stikke seg i fingeren. I motsetning til fingerstikk kan man føre scanneren opp til en sensor på armen, og på den måten lese av blodsukkeret.

anbud

Roche fikk kontrakt på Accu-Chek Insight insulinpumpesystem Foto: Roche

Ny teknologi, men sykehusene bestemmer

Det er en gladnyhet at ny teknologi vil være tilgjengelig på norske sykehus fra 1. Mai 2019. Det blir fortsatt (som før) opp til hvert enkelt sykehus å bestemme hvordan utstyret skal deles ut. Det sier seg selv at ikke alle pasienter kan få det utstyret de har lyst på kun basert på ønske. Det må måles opp mot et behov for den enkelte pasient.

Håpet mitt er dermed at pasienter som virkelig trenger og kan få god nytte av ny teknologi, får tilgang på det. Jeg er overbevist om at dette vil være med å heve livskvaliteten til flere av oss de kommende årene.

LES OGSÅ: Endelig er ny teknologi på plass

 

 

 

 

Kilder:
https://professional.medtronicdiabetes.com
https://www.freestylelibre.no
https://sykehusinnkjop.no
https://sykehusinnkjop.no
https://www.diabetes.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: