Skal du invitere til middagsselskap i julen?

Skal du invitere til middagsselskap i julen?

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 11.12.18 | Sist redigert: 25.06.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

En gjest har diabetes, en er laktoseintolerant og en er allergisk mot nøtter – og alle disse skal du lage mat til. Ble du stressa nå? Slapp av, det finnes en løsning.

Annonse

Desember er den tiden i året der vi samles rundt bordet for å dele storslåtte måltider med familie, venner og kollegaer. Det er julebord, julefrokost, julemiddag, vennefest og nyttårsselskap – ja, i det hele tatt.

Å nyte deilig mat og drikke sammen med mennesker du er glad i, er noe av det hyggeligste med denne tiden, men det kan også by på stress og bekymring. Å invitere folk på middag krever tross alt en del planlegging og forberedelse. Hvis gjestene i tillegg har særskilte behov kan det bli enda litt mer utfordrende.

For hva gjør du hvis noen av gjestene har diabetes, allergier eller matintoleranser?

LES OGSÅ: Middagsgjest med matallergi?

Skreddersydde oppskrifter med kun noen tastetrykk

Maten vi spiser påvirker helsa vår, men har du diabetes eller en matallergi vil kostholdet være desto viktigere. Og dette bør du som vert eller vertinne ta hensyn til.

Annonse

Men når basismatvarer som melk, korn eller fisk fjernes fra kostholdet, gjør det ikke bare matlagingen vanskeligere, du fjerner samtidig viktige kilder til næringsstoffer. Så hvordan skal du vite hvilke matvarer du må fjerne fra oppskriftene? Og hva kan du erstatte dem med?

Det finnes råd. AlleTilbords er en matportal som inneholder oppskrifter utviklet for å passe for mennesker med diabetes, samtidig er det lagt til algoritmer i oppskriftsdatabasen som gjør det mulig å erstatte alle ingredienser som inneholder kjente allergener.

dekket bord, invitere til middagsselskap i julen

Illustrasjonsfoto: Pexels.

Start middagsplanleggingen ved å legge inn alle som skal nyte måltidet, og hvilke hensyn som skal tas, deretter kan du søke på oppskrifter som passer ditt formål. Algoritmen regner ut hvilke ingredienser som eventuelt skal byttes ut i retten du vil lage, og hvilken mengde som skal til for å mette hele selskapet.

LES OGSÅ: Rask hverdagsmat uten komplikasjoner

AlleTilbords gjør den kjedelige jobben for deg

I år er det altså ingen grunn til å bekymre seg over maten i middagsselskapet. AlleTilbords gjør den kjedelige jobben for deg, slik at du kan bruke mer energi på å pynte, servere og hygge deg med gjestene dine. Oppskriftene på alletilbords.no er tilrettelagt for at de skal være trygge for mennesker med diabetes, matintoleranser eller allergi.

Men hva om det er du selv som har diabetes eller en matallergi, og du er invitert i selskap? Hvorfor ikke hjelpe verten litt på vei? Hvis du har en brukerprofil på AlleTilbords kan du sende en invitasjon til andre med tilbud om fri bruk i 7 dager.

Og du; har du først lagt inn middagsgjestene dine på alletilbords.no vil profilene ligge lagret for ettertiden. Så ved neste selskap du arrangerer trenger du bare krysse av navnene deres.

Vips, så ble det jul i år også.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: