Et møte med en av «samme slag»

Et møte med en av «samme slag»

Maria Schmidt
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er veldig glad i hunden sin, Nevada, som hun en dag ønsker å trene til å bli en diabeteshund.

Jeg vet ikke med deg, men jeg elsker å møte andre med diabetes. Jeg føler meg på en måte knyttet til den personen. Vi deler noe som få andre deler;  like erfaringer med samme sykdom. Det synes jeg er givende.

Accu-Chek Guide

Nylig møtte jeg en mann med diabetes på en restaurant i USA. Mannen bak disken så på insulinpumpen min som hang på buksekanten og sa: «That’s too small to be a phone» (oversatt: «Den er for liten til å være en telefon»). Jeg forklarte at det var en insulinpumpe, hvorpå han pekte på sin egen og sa: «Jeg vet».

LES OGSÅ: 1-0 til meg #Denfølelsen

Usynlig sykdom

Mannen var en veldig hyggelig colombianer som jobbet på en taco-restaurant. Ikke en person jeg ville forventet å ha diabetes, men igjen; hvem er egentlig det? Diabetes er en usynlig sykdom og jeg har garantert møtt mange mennesker med sykdommen jeg ikke vet om.

LES OGSÅ: De skjulte komplikasjonene

Blodsukkersvinginger

Historien til denne mannen var ganske interessant. Han har hatt diabetes i 40 år, men fikk ikke diagnosen før 17 år siden. Vi hadde flere ting til felles, blant annet at vi begge har slitt med mye blodsukkersvingninger og berg- og dalbane kurver. I tillegg fikk vi begge pumpe noen år etter at diagnosen ble stilt. Men begge hadde hatt bruk for det tidligere.

Accu-Chek Guide

Opplæring i bruk av insulinpumpe

Han sa han fikk veldig dårlig opplæring om bruk av pumpe i USA. Men broren hans, i Colombia, hadde nylig begynt å bruke samme pumpe og har fått god opplæring i sitt land. Han synes det var overraskende (og forsåvidt jeg og) at opplæringen er bedre i Colombia enn USA. Men han var glad ettersom broren kunne videreformidle kunnskapen sin.

Setter ting i perspektiv

Dette møtet fikk meg til å sette enda mer pris på hvor godt vi har det i Norge. Her blir det tatt som en selvfølge at man skal få god opplæring i bruk av utstyret sitt. Det er hvertfall noe jeg selv har tatt for gitt. Jeg er veldig glad for at jeg møtte denne mannen. Det er visst en bra ting å gjøre sykdommen min litt mindre usynlig ved å vise fram pumpen. Plutselig møter man på en av samme slag, og det synes jeg er veldig hyggelig.

LES OGSÅ: Å ta hånd om diabetesen helt alene

Treffer du ofte på andre med diabetes?

1/5 (1 Review)
Del: