Et møte med en av «samme slag»

Et møte med en av «samme slag»

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 09.11.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg vet ikke med deg, men jeg elsker å møte andre med diabetes. Jeg føler meg på en måte knyttet til den personen. Vi deler noe som få andre deler;  like erfaringer med samme sykdom. Det synes jeg er givende.

Annonse

Nylig møtte jeg en mann med diabetes på en restaurant i USA. Mannen bak disken så på insulinpumpen min som hang på buksekanten og sa: «That’s too small to be a phone» (oversatt: «Den er for liten til å være en telefon»). Jeg forklarte at det var en insulinpumpe, hvorpå han pekte på sin egen og sa: «Jeg vet».

LES OGSÅ: 1-0 til meg #Denfølelsen

Usynlig sykdom

Mannen var en veldig hyggelig colombianer som jobbet på en taco-restaurant. Ikke en person jeg ville forventet å ha diabetes, men igjen; hvem er egentlig det? Diabetes er en usynlig sykdom og jeg har garantert møtt mange mennesker med sykdommen jeg ikke vet om.

LES OGSÅ: De skjulte komplikasjonene

Blodsukkersvinginger

Historien til denne mannen var ganske interessant. Han har hatt diabetes i 40 år, men fikk ikke diagnosen før 17 år siden. Vi hadde flere ting til felles, blant annet at vi begge har slitt med mye blodsukkersvingninger og berg- og dalbane kurver. I tillegg fikk vi begge pumpe noen år etter at diagnosen ble stilt. Men begge hadde hatt bruk for det tidligere.

Annonse

Opplæring i bruk av insulinpumpe

Han sa han fikk veldig dårlig opplæring om bruk av pumpe i USA. Men broren hans, i Colombia, hadde nylig begynt å bruke samme pumpe og har fått god opplæring i sitt land. Han synes det var overraskende (og forsåvidt jeg og) at opplæringen er bedre i Colombia enn USA. Men han var glad ettersom broren kunne videreformidle kunnskapen sin.

Setter ting i perspektiv

Dette møtet fikk meg til å sette enda mer pris på hvor godt vi har det i Norge. Her blir det tatt som en selvfølge at man skal få god opplæring i bruk av utstyret sitt. Det er hvertfall noe jeg selv har tatt for gitt. Jeg er veldig glad for at jeg møtte denne mannen. Det er visst en bra ting å gjøre sykdommen min litt mindre usynlig ved å vise fram pumpen. Plutselig møter man på en av samme slag, og det synes jeg er veldig hyggelig.

LES OGSÅ: Å ta hånd om diabetesen helt alene

Treffer du ofte på andre med diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: