Farlig forglemmelse på fjelltur 

Farlig forglemmelse på fjelltur 

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 27.09.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

«Hei! Jeg er på fjelltur, har diabetes type 1 og glemte insulinpumpen min hjemme. Hvor lenge kan jeg klare meg uten hjelp, altså før jeg dør?»

Annonse

Er det ikke det ene, så er det det andre. Man skulle tro jeg finner på situasjoner for å ha noe spennende å skrive om. Utrolig nok er det faktisk bare jeg som helt og holdent har en begavet evne til å havne i potensielle livsfarlige diabetessituasjoner (aka Maria i et nøtteskall).

Gjenglemt insulinpumpe

Du har kanskje lest mine tidligere artikler om fjellturer og diverse problemstillinger man kan møte på. Her, mine damer og herrer, skal dere få høre om noe som bare Maria klarer. Og det er å glemme insulinpumpen hjemme, noe som jeg ikke merket før jeg var på toppen av fjellet.

Fjellet var i tillegg en 45 minutter kjøretur hjemmefra, så stressnivået på toppen steg ganske bra. Det var som om hjertet banket utenfor kroppen; jeg hørte det litt for godt.

113

Jeg vurderte å ringe 113. Jeg planla hva jeg skulle si og greier; «Hei! Jeg er på fjelltur, har diabetes type 1 og glemte insulinpumpen min hjemme. Hvor lenge kan jeg klare meg uten hjelp, altså før jeg dør?» Det var først etter jeg hadde hatt mange dialoger i hodet mitt, mellom meg og 113, at jeg kom på at jeg ikke hadde mobildekning der jeg var. Jippi!

LES OGSÅ: Jeg er livredd for å oppleve hyperglykemi igjen

Annonse

Høyt blodsukker

I løpet av turen tror jeg at jeg opplevde alle symptomene på høyt blodsukker som finnes. Stress hjalp nok heller ikke på situasjonen, der jeg måtte gå forsiktig nedover, men samtidig holde et bra tempo for å ikke dra ut tiden uten insulin. Samtidig ble synet mer og mer uklart og jeg fikk dårligere koordinasjon.

Ingen bra kombinasjon skal jeg fortelle deg. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ærlig talt ikke forstår hvorfor jeg ikke har brukket et ben i kroppen enda. Det er vel det som skjer på neste tur, kjenner jeg meg selv rett. Da får dere høre om det også.

Lærdom

Til syvende og sist kom jeg meg trygt ned fra fjellet. Vel hjemme målte blodsukkeret over 20. Jeg slapp unna det hele med kun kvalme og en støl kropp, samt en viktig lærdom.

LES OGSÅ: 1-0 til meg #Denfølelsen

Pakk med ekstra insulin

Jeg pleier å poengtere viktigheten av nok følingsmat på fjellturer i slutten av disse artiklene. Nå setter jeg heller fokus på viktigheten av å ha med ekstra insulin på tur. For lite insulin er minst like farlig som for mye, og en ekstra insulinpenn i sekken kan faktisk utgjøre forskjellen mellom liv og død.

LES OGSÅ: Slik blir du trygg på fjelltur

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: