Sunn sommermat!

Sunn sommermat!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.

Hvordan lage sunn sommermat uten å bruke timevis på kjøkkenet? Jeg har samlet mine beste tips for å lage sunn mat som går kjapt å lage.

Kjøp fryste grønnsaker

Jeg er opptatt av å få i meg grønnsaker til hvert måltid, men det er ikke alltid jeg har tid til å stå og kutte friske grønnsaker. Mitt triks er å ha fryseren full av fryste grønnsaker som jeg kjapt varmer i mikrobølgeovnen.

Det tar cirka 4 minutter og i mellomtiden kan jeg gjøre noe annet. Mine favoritter er brokkoli, rosenkål, aspargesbønner og edamamebønner.

Det smaker selvsagt bedre med ferske, men jeg synes forskjellen er så liten at jeg ofte tyr til fryste. Da slipper jeg også matsvinn, i og med at jeg ikke trenger å kaste dårlige eller råtne grønnsaker.

LES OGSÅ: Hvordan «lure» mer grønnsaker inn i måltidet?

Lag alltid dobbelt opp

Når du først er i gang med å lage et måltid, lønner det seg å lage ekstra slik at du kan ha til lunsj eller middag i dagene etterpå. Som regel tar det lite ekstra tid å lage dobbel porsjon.

Frys gjerne ned hvis du lager mye, slik at du enkelt kan ta opp og varme hvis du har dårlig tid eller er på farten. De fleste steder har mikrobølgeovn der du kan få varmet maten dersom du ønsker det.

LES OGSÅ: Nydelig fylt paprika

Burger og «kaker»

Min siste «a-ha opplevelse» på hurtigmatfronten er ferdigstekte burgere og ulike typer «kaker». Med kaker mener jeg her fiskekaker og veggiskaker.

Butikkene er fulle av dem og de kan spises både kalde og varme. Jeg har alltid noen både i kjøleskap og fryser, slik at jeg raskt kan lage meg et næringsrikt måltid. Pass på å kjøpe de med høyt innhold av enten grønnsaker, fisk eller kjøtt. Mange har tilsettingsstoffer og «fyll» som ikke er gunstig for blodsukkeret.

Mine favoritter er for tiden sjampinjongburger og fiskekaker med grønnsaker. De er like gode kalde som varme, synes jeg, og enkelt å pakke med meg hvis jeg skal på farten.

Ta med matpakke

Om man er på reise eller skal en tur på stranda eller fjelltur, er det alltid lurt å pakke med seg matpakke. Plutselig blir reisen lengre enn planlagt eller man koser seg lengre på stranden. Jeg synes matpakke er både genialt, undervurdert og har et dårlig rykte!

Det er så mye deilig du kan ta med, uten at det tar for mye tid å forberede. Og da vet du hva du spiser uten å bekymre deg for hva maten inneholder. Jeg har gått til innkjøp av mat-termos der jeg kan ha med både varm og kald mat som holder seg i timevis. Helt genialt når jeg er på farten.

LES OGSÅ: Fresh opp matpakka

Sunne småmåltider

Er det lenge mellom hvert hovedmåltid, kommer sulten ofte snikende. Med meg er det ofte rundt klokka to, mellom lunsj og middag. For mange kan det være enkelt å ty til en sjokolade eller annet med raske og usunne karbohydrater, men heldigvis finnes det nå så utrolig mange andre alternativer.

Til og med kiosker og bensinstasjoner har sunnere alternativer lett tilgjengelig for dem som ønsker det. Mine beste tips er kvarg, yoghurt, proteinbarer og proteindrikker eller ferskpressede juicer (velg de uten tilsatt sukker og med mer grønnsaker enn frukt).

LES OGSÅ: Diabetes er jo ikke en matsykdom

Nyhetsbrev
Del: