Vær godt forberedt!

Vær godt forberedt!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 03.05.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I årets påskeferie hadde jeg det fantastisk fint på hytta på fjellet. Jeg hadde pakket mer enn dobbelt av det jeg normalt sett trenger av diabetesutstyr og var godt forberedt. Det var hvertfall det jeg trodde…!

Annonse

Da jeg pakket for turen, pakket jeg insulinpenner i tillegg til insulinampullene jeg bruker til vanlig, ettersom jeg bruker pumpe. Siden det er så sjeldent jeg bruker penn, la jeg merke til at de jeg hadde i kjøleskapet hadde gått ut på dato for flere måneder siden. Jeg tok de med allikevel, men noterte meg at jeg må huske å skifte ut pennene i kjøleskapet jevnlig.

Pakket feil

Da siste dag på hytta var kommet og vi forberedte oss på å reise hjem, så jeg at insulinreservoaret på pumpen var lavt. Da jeg skulle fylle på insulin oppdaget jeg at jeg kun hadde tatt med de utgåtte pennene og ikke ampuller!

Helligdag

På vei hjem fra hytta begynte jeg å gruble på hvor det er mulig å få tak i insulinampuller. Legevakt og sykehus var det som virket mest realistisk på en helligdag. Heldigvis hadde jeg noen insulinpenner som jeg kunne bruke til jeg var hjemme igjen. Men hvor mye tillit bør man egentlig gi en utgått penn?

LES OGSÅ: Stor forskjell på hjelpen du får

Ringte legevakt

Jeg ringte nærmeste legevakt for å spørre om nettopp dette; kan man bruke insulin som har gått ut på dato? Hun kunne ikke svare konkret på spørsmålet mitt, men forklarte på generell basis at legemidler kan ha annerledes/ ikke full effekt etter utgangsdato.

Annonse

LES OGSÅ: Slik unngår jeg å få føling på reisen

Påskens lærdom

Heldigvis var jeg bare timer unna hjemmet mitt, og klarte meg såvidt med insulinet jeg hadde fram til jeg kunne fylle på reservoaret når jeg kom hjem. Jeg var utrolig ergelig på meg selv for at jeg klarte å glemme hovedinsulinet mitt, men jeg lærte to viktige ting:

1. Vær forberedt! Ta med nok insulin og ha en rutine på å bytte ut ekstra insulin i kjøleskapet før de går ut på dato.
2. Dobbeltsjekk det du pakker, selv om du tror du er sikker på at du har fått med alt.

Har du noen gang opplevd å ikke ha insulin tilgjengelig?

LES OGSÅ: Gode reiseråd til deg med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: