Rettigheter for foreldre som har barn med diabetes (Del 1 av 2)

Rettigheter for foreldre som har barn med diabetes (Del 1 av 2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 14.12.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hvor mange dager kan man egentlig være hjemme med sykt barn? Foreldre med kronisk syke barn har litt andre rettigheter når det kommer til fravær fra jobb.

Annonse

I et innlegg over to deler vil jeg ta for meg rettigheter for foreldre til barn med diabetes. Jeg har samlet de rettighetene jeg tror flest har behov for, og som jeg vet mine egne foreldre har benyttet seg av da jeg var barn.

Det er viktig at foreldrene får tilstrekkelig informasjon. Mange får opplysninger om dette når barnet får diagnosen, men det er likevel ikke alle som får nok informasjon til å faktisk vite hvordan benytte seg av rettighetene.

LES OGSÅ: Når barnet ditt får diabetes: Vaner og matpakketips

Det uforutsette kan fort skje

At man har barn med diabetes kan i noen tilfeller medføre flere dager borte fra arbeid for foreldrene. Det åpner for rett til flere permisjonsdager, som er lovfestet i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven.

La oss si at barnet har hatt føling på natten eller tidlig morgen, og må kjøres til skolen. Eller at barnet må hentes tidligere fra skolen fordi det er ingen som klarer å få barnets blodsukker opp eller ned.

Annonse

I slike tilfeller kan det være at foreldrene kommer for sent til jobb, eller må reise fra jobb tidligere, hvis de ikke kan få hjelp av noen andre som kjenner barnet godt.

Dette er bare noen få av veldig mange ulike situasjoner der det kan være aktuelt for foreldre å benytte seg av de rettighetene de har.

LES OGSÅ: Vet du hvilke rettigheter barn med diabetes har i skolen?

Rett til flere permisjonsdager

Som forelder har man i henhold til arbeidsmiljøloven § 12-9 første og annet ledd rett til å være hjemme fra jobb med sykt barn, i inntil 10 dager. Dersom man har flere barn er det 15 dager som gjelder. Og dersom man er alene om omsorgen til barna dobles antall dager, noe som følger av arbeidsmiljøloven § 12-9 sjette ledd.

Som forelder til barn med kronisk sykdom har du derimot rett til å være hjemme med sykt barn i 20 dager. Hvis du er alene om omsorgen for barnet får du 30 dager.

Far med lite barn ute i sola

Foto: Pixabay.com.

Dette gjelder dersom det er nødvendig med tilsyn for barnet når det er sykt, eller at barnet må følges til legeundersøkelse eller annen undersøkelse i forbindelse med sykdom. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 12-9 første ledd.

At diabetes følges av denne rettigheten står i forskrift til folketrygdloven § 1 sjette punkt. Denne rettigheten gjelder til og med det kalenderåret barnet har fylt 18 år.

LES OGSÅ: Kjære mot og far – til deg som har barn med diabetes

Arbeidsgiver betaler omsorgspenger

Foreldre bør også være klar over at de har rett til permisjon dersom de skal få opplæring ved sykehus. Disse dagene innebærer også de dagene foreldrene må være på sykehus sammen med barnet når det er nydiagnostisert.

Frem til barnet har fylt 12 år er det arbeidsgiver som betaler for de ti første dagene av permisjonen, og får refundert omsorgspengene fra og med den ellevte dagen.

Når det yngste barnet i husstanden har fylt 13 år får arbeidsgiver refundert omsorgspengene fra første fraværsdag.

Kilde: NAV.no.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: