Vegansk høstgryte

linsegryte med grønnsaker i høstgul bolle
Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes siden 2009. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
39 gram karbohydrater i hele gryta, 643 kcal

Den siste tiden har jeg tenkt mer og mer på å gå over til et vegansk kosthold. Som så mange andre har jeg sett dokumentarer som «Cowspiricy», «Forks over knifes», «What the health» og «Fat sick and nearly dead».

Jeg får litt griller i hodet av å se slike dokumentarer selv om jeg vet at mange av de har et sort-hvitt budskap og kritiseres for feil fremstilling av hva som er sunt og usunt. Uansett, det er ingen som betviler at vi bør spise mer plantebasert og at det er bra for helsa vår.

Vi som har diabetes har mange andre hensyn å ta i forhold til kosthold og et helt vegansk kosthold er jeg foreløpig ikke klar for.

Alt med måte

Derfor prøver jeg å spise mest plantebasert og tror at ca 80 % av maten jeg spiser er det. Foreløpig er jeg for glad i meieriprodukter som cottage cheese, kesam og ost til at jeg vil kutte helt. Jeg tror også en balanse er viktig og finne sin vei i forhold til hva som fungerer. Vi som har diabetes har mange andre hensyn å ta i forhold til kosthold og et helt vegansk kosthold er jeg foreløpig ikke klar for.

Les også: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

Til middag og lunsj spiser jeg stort sett plantebasert mat. Jeg elsker å lage gode supper og gryter basert på sesongens gode råvarer. Nå på høsten bugner butikkene av gode råvarer med masse vitaminer og smak. Jeg tyr også til en del fryste grønnsaker og hermetikk når jeg skal ha en kjapp, sunn og god rett.

Denne høstgryta tar maks en halvtime å lage og er veldig mettende og god. Lag gjerne dobbel porsjon og ha til lunsj de neste dagene.

Les også: Fem matvarer jeg alltid har i fryseren

Du trenger:

1 boks kokosmelk (jeg bruker lettvarianten)
1 boks grønn linser (bruker stort sett økologiske fra Go Greens)
1 pose fryst brokkoli
500 gram gresskar i terninger (kok gjerne med skallet på)
1 gul løk
2 ts garam masala
2 ts spisskummen
2 ts gurkemeie
2 ts paprikapulver
2 ts karripulver
litt salt og pepper

Slik gjør du:

Kutt gresskar i terninger, hakk løken og putt i en kasserolle eller gryte sammen med kokosmelk. Fyll den tomme boksen med kokosmelk med vann og hell opp i gryta (ca 2,5 dl vann). Kok opp og la det småkoke i ca 20 minutter. Hell så krydder, linser og brokkoli i gryta og skru opp varmen. La det få et oppkok før du skrur ned varmen og la det stå noen minutter til brokkolien er gjennomvarm. Smak til og ta i mer krydder dersom du vil ha den sterkere.
Server gjerne med godt brød og en klatt mager kesam eller rømme på toppen.

 

Prøv også: Spicy thaigryte med tomat og aubergine

Del: