Diabetes på festival – ingen hindring!

Thomas Tjelta
Thomas er 23 år gammel og flyttet i 2015 til Finland for å jobbe med teknisk IT-support. Tidligere har han studert Datateknikk og IT på Universitetet i Agder og har i tillegg en sertifisering som Personlig trener. Han er opptatt av en sunn livsstil, å kombinere kosthold og trening med et godt sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetesen på reiser og i dagliglivet.

Det er snart sommer og festivaltid! Diabetes er ingen hindring, men ta dine forhåndsregler og vær godt forberedt. Da får du garantert en flott festivalopplevelse!

De siste årene har jeg vært på en rekke festivaler i både Norge, Tyskland og Finland. Om det er festival med camping på opp mot en uke, eller en helgefestival, så er det ingenting som hindrer en person med diabetes i å dra. Det er selvfølgelig visse forhåndsregler å ta, og forberedelser er viktig for å få en god festivalopplevelse.

Hvilke ekstra bagasje tar jeg med meg?

Hva som bør være med i bagasjen kommer an på hvor lenge man skal være på festivalen. Er det en helgefestival og man ikke sover på festivalområdet anser jeg selv det viktigste å være:

  • Måleapparat
  • Insulin
  • Noe å spise (helst fiberrikt)
  • Ekstrautstyr (I sekken til en venn hvis mulig)
  • Vann

Det kan i tillegg være lurt å ha med seg skriv fra lege på at man kan bære kanyler og annet utstyr, selv om jeg så langt ikke har hatt behov for å vise det. Men visse plasser kan du bli nektet å ha med slikt utstyr uten bevis på at du har lov å bære det.

Varer festivalen i lenger tid, og man sover på camp kan det være lurt å ha med følgende i tillegg;:

  • Kjølebag til insulin
  • 
Nok av mat (Man får tak i mye mat på festivalområdet, men det er ofte lite «diabetesvennlig»)
  • 
Ekstramåler og brukerutstyr

Under festivalen

Noen tips gjelder uansett hvor man er på festival, om man har en diagnose eller ikke. Noe av det viktigste er å huske å spise og alltid holde seg hydrert. Dette gjelder spesielt hvis man er på festivaler i varmere land og er ute i solen hele dagen. Informer noen om at du har diabetes. Hvis du er med nære venner kan det være en enkel sak å spørre om de kan være på utkikk etter følingssymptomer. Hvis det bare er nye mennesker du er sammen med, så er det viktig å informere noen av dem om at du har diabetes. Har du ikke fast følge bør du i det minste ha et identifikasjonskort med diagnose og kontaktperson i lommeboken.

 På festivaler er det store folkemengder og det kan være lett å miste dem man er med. Jeg liker derfor å planlegge et møtested og tidspunkt vi kan møtes mellom konsertene.

Dårlig dekning

Grunnet folkemengdene er ofte mobildekningen svært dårlig, og det kan være vanskelig å få kontakt på mobil. Det er mye som skjer på festival, men ikke føl at du absolutt må være med på alt. Kjenner du at du er sliten er det bedre å ta seg en pause og slappe av istedenfor å slite seg ut. 

Sjekk blodsukkeret ofte. Pass på å få i deg et måltid og sjekk blodsukker før du legger deg! Jeg merker selv at blodsukkeret har en tendens til å oppføre seg annerledes når jeg er i sola hele dagen.

Forhåndsregler

På musikkfestivaler er det ikke ukjent at det er tilgang på stoff og alkohol. Ta dine forhåndsregler og kjenn grensene dine. Husk også på hvilken situasjon du er i. Er festivalen langvarig kan kroppen være sliten uten at man nødvendigvis merker det. Dette kan gjøre at alkohol påvirker på en annen måte.

Ingen hindring

Til slutt vil jeg påpeke at diabetes overhode ikke er noen hindring i disse situasjonene! Ta forhåndsregler og festivalopplevelsen vil bli god. Selv skal jeg på Skral i år, og muligens flere festivaler.

Forberedelser er viktig for å få en god festivalopplevelse.

Del: