Enkel oppskrift på oksekraft

Enkel oppskrift på oksekraft

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 03.10.16 | Sist redigert: 13.02.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater: Ca. 1-2 gram per 100 gram kraft. Varierer ut fra mengde vann/grønnsaker, men kraft inneholder generelt lite karbohydrater.

Hjemmelaget oksekraft er hemmeligheten bak gode middager. Ikke bare smaker det bedre enn vanlig buljong, det er også mer næringsrikt, og superenkelt å lage.

Mange er vant med å bruke buljongterninger eller fond til hjemmelagde supper og sauser. Ekte oksekraft smaker mye bedre og er ofte mer næringsrik!

Annonse

Lag en god porsjon når du først er i gang, så har du til mange middager fremover. Kraften kan du fint fryse på flasker slik at den holder seg lenge.

PRØV OGSÅ: Gryterett med sopp, kål & rotgrønnsaker

Ingredienser

5 kg bein av okse, kalv, svin eller vilt
2 gulrøtter
1 stor løk
1 purreløk
2 fedd hvitløk
3 stilker stangselleri
4 laurbærblad
5 pepperkorn

Tips!  For å lage brun kjøttkraft bruner du bena i gryte eller langpanne (220 grader i ca. 30 minutter) før du koker de opp.

PRØV GJERNE: Afrikansk peanøttsuppe

Annonse

Slik gjør du:

1. Skrell gulrøtter og løk, og vask purreløk og stangselleri. Kutt i store biter. Skyll beina godt i kaldt vann.

2. Ha alt i kjele og dekk med kaldt vann. Kok opp langsomt og skru ned varmen slik at det ligger akkurat rundt kokepunktet og putrer. Kraften skal koke minst 4 timer, men gjerne opp mot 8 timer. Pass på at det alltid er vann som dekker beina. Spe på med mer vann dersom det trengs.

3. Ta av skummet som legger seg på toppen med en øse underveis i kokingen. Dette er ekstra viktig den første halve timen. Skummet inneholder urenheter og proteiner, og dersom ikke tar det bort kan kraften bli grumsete.

Tips! Noen bein inneholder mye fett og dette vil legge seg oppå kraften. Før fungerte fettet som en beskyttende hinne som hindret at kraften ble sur under lagring. Dette er ikke så viktig nå som vi har gode frysere, så fjern gjerne dette om du ønsker en lettere kraft.

PRØV GJERNE: Ovnsbakt aubergineform

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: