Når mamma har diabetes

Når mamma har diabetes

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 05.09.16 | Sist redigert: 18.12.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

«Mamma… ​Går det bra?» ​Hun drar​ frem en av krakkene på kjøkkenet og fører meg ned og klapper meg ​lett ​på ryggen. «Sett deg her du mamma. Jeg skal finne måleren din og mamma-brus.» ​

Annonse

Jeg sitter på kjøkkenkrakken og burde egentlig vært i gang med middagen​. Plutselig står størstejenta igjen der med smilet sitt. Den kontinuerlige måleren viser 2,4, men med en eventuell 20 minutters forsinkelse og dårlig batteri er det mest sannsynlig lavere. Hjernen er bare grøt og jeg ​trenger sukker. Lillesøster leker fornøyd i bakgrunnen. Det er ikke alltid idyll og være småbarnsmor med diabetes!

Hektisk familieliv med diabetes

Å leve et hektisk familieliv med diabetes er ingen spøk, og sånne kjøkkensituasjoner er ikke alltid bare enkelt ​for en mor. For jeg skal være den sterke og den trygge. Allikevel er det noe utrolig rørende å se hvor mye de små faktisk får med seg, og ikke minst den omsorgen de har i seg. En jente på 4 år og en på 1 år er ikke nødvendigvis så tålmodige. Dette vet de fleste, men det er utrolig hvor mye tålmodighet de kan grave frem i en slik situasjon.

Jeg kan selvfølgelig skjønne at de blir bekymret for mammaen. Men vi har hele tiden vært klare på at hvis mamma får i seg sukker, så ordner det seg. De må skjønne at diabetes er en del av vår hverdag uten at det er for mye fokus på dette. Jeg tror vi har gjort en god jobb så langt.

LES OGSÅ: Med diabetes i familien

Hverdagslykke

Tilbake til kjøkkensituasjonen… Etter en stund får jeg til slutt samlet meg. Jeg er sliten og svett, men blodsukkeret er på vei oppover. Det blir bedre. En liten vennlig dytt fra jenta mi hjalp. Vi vasker hendene og begynner på middagen. Det blir jentenes favorittrett: pølsegrateng. Vi søler og ler. Resten av ettermiddagen og kvelden hygger vi oss med perler, kos i sofaen og barne-tv. De er jo tross alt barn disse små heltene mine, og man må faktisk ta i et lite tak for å oppleve litt god gammeldags hverdagslykke.

Annonse

LES OGSÅ: Hvordan leve symptomfritt med diabetes type 1?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: