– Bolusrådgiveren er min beste venn

– Bolusrådgiveren er min beste venn

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 22.09.16 | Sist redigert: 13.12.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Etter mange år med en stressende og omskiftelig jobb har Karsten Sørensen endelig fått tid til å ta ordentlig vare på seg selv.

Annonse

Karsten Sørensen er 61 år, og har hatt diabetes det meste av sitt voksne liv. Han ble diagnostisert for 30 år siden, men akkurat når han fikk diabetes, vet han ikke. (Psst.. ny forskning viser at diabetes type 2 kan oppdages 20 år tidligere enn man før har trodd).

– Legen min mener at jeg har hatt diabetes lenge før det ble konstatert, forteller han.

Sørensen jobbet tidligere som kokk på Grønland. Det gjorde han i 12 år. Kokkeyrket er slitsomt, og han tenkte at det var derfor han var så slapp. Dermed ble symptomene skjøvet litt i bakgrunnen.

Det var først da Karsten flyttet tilbake til Danmark at han fikk en diabetes-diagnose.

Karsten Sørensen hadde i mellomtiden fått jobb som fengselsbetjent i Horsens Statsfængsel. Samtidig drev han et cateringfirma ved siden av. Det gikk i ett. Skiftende arbeidstider og en uforutsigbar hverdag gjorde det vanskelig for ham å regulere diabetesen fullt ut.

Annonse

– Det oppstår hele tiden situasjoner hvor du er nødt til å være , og da kan ikke jeg komme og si at «nå må jeg ta insulin, så den fangeflukten må bare vente!»

LES OGSÅ: Ny forskning: Slik endrer du livsstil etter å ha fått diabetes type 2!

Måtte pensjonere seg etter blodpropp – fikk tid til seg selv

I 2012 ble Karsten Sørensen rammet av en blodpropp i hjertet. Det var en voldsom omgang som gjorde at hjertekapasiteten hans i dag er på det halve av normalen. Han blir raskere sliten og må hvile seg hvis han for eksempel slår gress eller utfører annen form for fysisk arbeid. Det fikk den konsekvens at han måtte pensjonere seg i 2013, noe han ble veldig lei seg for.

– Jeg valgte ikke selv å slutte, men jeg kan også godt forstå arbeidsplassen min som sa at de heller ville pensjonere meg enn å få tilbake en halv mann, sier han.

Da sto han plutselig der med en masse tid han ikke visste hva han skulle bruke til, og en kropp som klarte vesentlig mindre enn før. Karsten Sørensen valgte å bruke sin nye frihet til å ta hånd om diabetesen.

– Jeg fikk et tilbud om å bli med på et forsøk på sykehuset hvor vi lærte alt om karbohydrater og insulin, og jeg tenkte at dette var min sjanse. Nå hadde jeg endelig tid til å passe bedre på meg selv. Nå var det ikke lenger noe som stod i veien for at jeg kunne spise og måle blodsukker når jeg skulle, sier han.

LES OGSÅ: – Å legge om livsstilen er lettere sagt enn gjort

Gikk ned 13 kilo

bolusberegneren Accu-Chek Aviva Expert

Foto: Roche / Accu-Chek Aviva Expert

Som en del av forsøket fikk Karsten Sørensen en Accu-Chek Aviva Expert bolusrådgiver, og han lærte å telle karbohydratene sine helt nøyaktig. Det har gjort en kjempeforskjell for ham.

– Jeg la om matvanene mine fullstendig, forklarer Karsten.

I begynnelsen kjørte Karsten veldig stramt regime. Bare 10 gram karbohydrater per måltid. Men ernæringsfysiologen på sykehuset fortalte han at det ikke var nok, og at han skulle sette det opp til 20 gram.

– I dag spiser jeg først og fremst kjøtt og grønnsaker, og bare litt frukt. Ris og pasta rører jeg stort sett aldri. Nypotetene har jeg problemer med å holde meg unna, men når høsten melder seg, bytter jeg potetene ut med rotfrukter, forteller han.

Den drastiske kostomleggingen gjorde at Karsten gikk ned 13 kilo. Og kona hans, som ikke har diabetes, har gått ned 5 kilo rett og slett fordi hun spiser samme middag som ham.

– Det er jeg som lager all maten hjemme, og kona mi er glad for de nye matvanene våre. Så det har egentlig gått veldig greit, sier han.

LES OGSÅ: 4 tips til et sunnere kosthold for hele familien

Takker bolusrådgiveren for hans nye livsstil

I tillegg til det store vekttapet, er det mange fordeler ved den nye livsstilen.

– Før hadde jeg alltid for høyt blodsukker, så det var helt nytt for meg å prøve å ha føling, sier Sørensen.

Blodsukkertallet hans har falt drastisk siden februar, da han fikk bolusrådgiveren. Insulinforbruket hans har også falt til en tredel av tidligere. Det har tatt tid å lære apparatet å kjenne og å få det riktig innstilt, men Karsten Sørensen er i løpende dialog med sykehuset og diabetessykepleieren, og han er svært fornøyd.

– Bolusrådgiveren er min beste venn, og den følger meg i tykt og tynt. Alle opplysningene mine ligger i den, og det er en stor fordel at jeg kan måle blodsukkeret rett før jeg skal spise, og ikke som tidligere, da det skulle være en halvtime før maten. Da glemte jeg det ofte, men det gjør jeg ikke nå lenger, sier han.

Tekst: Andrea Bak
Foto: Mads Krabbe

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: