Boluskalkulator gir gode resultater

Boluskalkulator gir gode resultater

Publisert første gang: 27.01.15 | Sist redigert: 18.03.16
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Skjermbilde 2015-01-16 kl. 11.11.37

Accu-Chek Aviva Expert har en integrert bolusrådgiver som fungerer som kalkulator som beregner hvor mye insulin du trenger til måltider og ved korreksjoner. Denne hjelper deg å bli mer fortrolig med din bolusberegning.

TYPE 1: En ny type boluskalkulatosom inneholder en blodsukkermåler hjelper de med type 1-diabetes å beregne forholdet mellom karbohydrater og insulin på en mer nøyaktig måte.

Annonse

– Det er mange ting som spiller inn når man skal beregne den korrekte dosen med insulin, og det er helt avgjørende at basalinsulinet, eller det langsomme insulinet, er riktig. Hvis dette er feil, blir også matdosene feil sier Tone Indergård som er diabetessykepleier på Norsk Diabetikersenter.

Det er vanskelig å beregne riktige insulindoser, og undersøkelser viser at så mange som rundt 60  prosent gjør feilberegninger. Blant annet avhenger det av hvor mye karbohydrater maten inneholder, noe som ikke er like lett å beregne. Brukerne forteller at de nå lykkes bedre med insulindoseringen og opplever en tryggere hverdag med færre følinger og mer stabilt blodsukker.

Kursing

– Det er ikke enkelt å få dette helt riktig, for mange ulike faktorer påvirker insulinbehovet, også følelsene våre. Derfor er det viktig med kursing. Hos oss lærer pasientene å beregne karbohydratene som maten består av, siden det er karbohydratene vi primært trenger insulin til, forteller Indergård.

  Det er et poeng at dette skal være så enkelt at man orker å gjøre det.

Kursmateriellet er visuelt og består blant annet av såkalte 10-gramsbilder, eller bilder av matvarer som inneholder 10 gram karbohydrater. Den visuelle metoden viser for eksempel et fullt glass melk som representerer 10 gram, eller et halvt glass juice som også består av 10 gram. Bildene gjør det svært mye enklere for brukerne å kunne anslå karbohydratmengden i et måltid.

– Det er et poeng at dette skal være så enkelt at man orker å gjøre det, sier Kari Saxegaard som er klinisk ernæringsfysiolog ved senteret. I tillegg til å lære å beregne karbohydrater kurser de også i hvordan man bruker boluskalulator. Denne kalkulatoren forenkler beregningen av forholdet mellom insulin og karbohydrater, et  forhold som er forskjellig fra person til person. Enkelt fortalt beregner kalkulatoren hvor mye insulin man trenger til måltidet. Man måler blodsukkeret, legger inn karbohydrater og får et insulinforslag som også tar hensyn til blodsukkerverdien.

Annonse

Gode resultater

Boluskalkulatoren er tatt i bruk med svært gode resultater. Gjennomsnittsblodsukkeret måles med en såkalt HbA1c-verdi. De som har brukt kalkulatoren har redusert HbA1c-verdien med 1 prosentpoeng. Det regnes som svært bra og bekrefter at bruk av karbohydratvurdering og boluskalkulatoren fungerer godt.

God oppfølging

Kursene på Norsk Diabetikersenter er delt i to. Innholdet på den første kursdagen er ganske generelt og går over en hel dag der man lærer å telle karbohydrater og å bruke kalkulatoren. To uker etterpå har de også individuell oppfølging slik at vi får fulgt opp den enkelte og justert faktorer så det passer best mulig.

– På disse oppfølgingsmøtene deltar både klinisk ernæringsfysiolog og diabetessykepleier, avslutter Saxegaard. Alle personer på insulinpennbehandling, som kan telle karbohydrater fra før, kan i prinsippet få bolusrådgiver. Man kan også få denne hos sitt diabetesteam.

FAKTA OM NORSK DIABETIKERSENTER:

  • Senteret er et poliklinisk dagsenter, med et variert diabetesrelatert tilbud.
  • Norsk Diabetikersenter på Lilleaker utenfor Oslo, er den eneste helseinstitusjonen i Norge som utelukkende arbeider med diabetesproblematikk.
  • Norsk Diabetikersenter har kun tilbud til pasienter med diabetes type I.
  • NDS tilbyr konsultasjoner, kurs, grupper og opplæring til diabetikere og deres pårørende.
  • Gjennom personlig oppfølging fra landets beste fagfolk ønsker senteret å bidra til en bedre og tryggere hverdag for diabetikere med type 1 diabetes.
  • NDS er en ideell, privat stiftelse og en del av spesialisthelsetjenesten i Helseforetaket Sør-Øst.
  • NDS har et tverrfaglig team som består av leger, psykologer, sykepleiere og klinisk ernæringsfysiolog.

Kilde: Diabetes Norge ,

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: