Pass deg for kulda!

Pass deg for kulda!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 09.02.16 | Sist redigert: 02.01.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg er i utgangspunktet ikke så veldig glad i kulda og trener helst inne når det er kaldt. Men så er det den snøen som har gitt et fantastisk skiføre!

Annonse

Når man har skiløypa rett utenfor husveggen som meg, så må jeg ut å gå på ski, selv om det egentlig er alt for kaldt.

Forberedelser

Det viktigste er å kle seg riktig. Jeg har omtrent null teknikk på ski og det blir mye fiskebein, armer og bein og staver på kryss og tvers.

Derfor er det litt vanskelig å beregne hvor mye energi jeg kommer til å bruke og hvor varm jeg blir. Min mening er at det i hvert fall er bedre å være for varm enn for kald!

Ullundertøy og flere lag med ull og vindtett ytterst fungerer ofte bra. Lue, buff og tykke votter er nøkkelen.

LES OGSÅ: Fjellvettregler for deg med diabetes

Annonse

Insulin, måleapparat og mobil

På tur ute har jeg alltid med måleapparat og mobiltelefon. Om jeg skal på en lengre tur og planlegger et måltid tar jeg også med insulin.

Alle disse tre er følsomme for kulde og trenger beskyttelse. Jeg vet det finnes vesker man kan bære tett inntil kroppen, men det har ikke jeg.

Jeg pleier faktisk å legge mobilen i treningsoverdelen sammen med insulinet. Måleapparatet har jeg i en lomme bak på buksa med flere lag ull over. Dette fungerer stort sett veldig fint.

LES OGSÅ: Blodsukkermåling i kulda

Forbrenner mer

Når det er kaldt ute som på denne tiden av året, så forbrenner kroppen mer enn vanlig.

Vi trenger nemlig mer energi for å holde organene ved normal temperatur når vi puster inn den kalde luften. Det er utrolig viktig for oss med diabetes.

LES OGSÅ: Er vintermånedene ekstra ille?

Jeg har faktisk halvert dosene med insulin når jeg har trent ute i kulden. Dette må man selvsagt finne ut av selv, men vær oppmerksom på at kroppen forbrenner hurtigere når det er så kaldt.

Faktisk så anbefaler ikke «ekspertene» at de med sykdommer som er sensitive mot kulda trener ute når det er mer enn 12 til 15 minusgrader.

shutterstock_245436895

Pakk med nok mat og drikke

Jeg har kjøpt meg et drikkebelte som isolerer litt mot kulda. Her har jeg med meg drikke, mat og følingsmat.

Med de temperaturene som er ute nå, kan det være lurt å ha med druesukker eller rent sukker som følingsmat.

Et tips er å lage drikken du skal ha med deg litt varm. Da unngår du at den fryser underveis!

LES OGSÅ: Når skituren går skeis

Prøv deg frem

De første gangene du trener ute i ordentlig kulde kan det være lurt å trene sammen med noen, eller trene i nærheten av steder der du kjapt kan komme deg inn.

Prøv deg på lengre turer når du ser hvordan kroppen reagerer og blodsukkeret oppfører seg.

Husk at det kan være vanskelig å få målt blodsukkeret ute i kulda, både med tanke på at apparatet ikke tåler det og at du kjapt blir kald av å stå stille.

Lykke til og god tur!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: