Blodsukkermåling i kulda

Blodsukkermåling i kulda

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 17.02.14 | Sist redigert: 02.03.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Denne uken er det mange som har vinterferie. Hvis du skal ut på tur er det fort å legge diabetesutstyret i ytterlommer og ryggsekker uten å tenke på hva som kan skje. Her kan du lese hvordan du skal gjennomføre en blodsukkermåling i kulda

I minusgrader kan insulin og teststrimler fort ta skade da de ikke tåler frost. Det er derfor svært viktig at du husker på å beskytte slikt utstyr godt når du er ute i kaldt vær, og begynn gjerne allerede nå. Legg utstyret så nærme kroppen din som mulig slik at det får varme.

Annonse

Vinterstid er det mange som lurer på hvordan man skal oppbevare blodsukkerapparatet og strimlene sine når man er ute i kulda. Vi har tatt for oss vårt blodsukkerapparat, Accu-Chek Mobile.

Se i pakningsvedleggene for våre andre blodsukkerapparater, da det kan være noen variasjoner i anbefalte temperaturer.

Blodsukkermåling i kulda:

  • Måling skal foregå under en temperatur mellom + 10°C – 0 °C. (Kan variere noen få grader for de ulike merkene så les pakningsvedleggene)
  • Er temperaturen under +10ºC må man sørge for at apparat og strimler kun er ute i den kalde luften den lille perioden målingen foregår. Selv da kan vi ikke garantere for 100% korrekt
  • Husk å oppbevare apparat/strimler i en liten tøypose inntil kroppen, under trøye, genser og vindtett jakke. Oppbevar testkassetten(strimmelboksen) ved mellom + 2°C- +40°C.
  • Oppbevar ALDRI utstyret i ytterlommen
  • Ikke foreta noen endringer i behandlingen hvis du føler at måleresultatet ikke stemmer overens med hvordan du føler deg. Kulden kan påvirke måleresultatene hvis gradene er utenfor den oppgitte brukstemperaturen på apparat , testkassetten eller strimmelboksen.

Oppbevar gjerne utstyret i en “passpose rundt halsen, og helt inntil huden eller bruk en termobag. For deg som bruker insulinpumpe, er det enda litt mer du bør passe på, les mer!

Insulinpumpe

Hver vinter får vi en økning i henvendelser vedrørende luft i slangesettet eller ampullen. Det er ikke tilfeldig at dette kommer nettopp om vinteren. De fleste brukere av insulin er påpasselige med å ta insulinet ut av kjøleskapet i god tid før det skal tas i bruk (minimum 1–2 timer i forkant). Dette er for at insulinet skal være romtemperert når det eventuelt fylles over i pumpeampullen, og etterpå skal fylles ut i slangesettet. Hvis insulinet er nedkjølt når dette skal gjøres kan det lett dannes luft.

Om vinteren er det derfor også viktig å passe på at insulinet ikke får store temperatursvigninger, da dette kan danne luft i slangesett/ampulle under bruk. Vær ekstra nøye med å bevare hele slangesettet helt inntil kroppen når du er ute i kaldt vær, så ikke insulinet i slangen i værste fall fryser. Vær selvsagt også nøye med at insulinpumpen (med insulinreservoaret) får kroppsvarmen som forhindrer nedkjøling. På denne måten kan du unngå at det dannes luft i slangesettet/ampullen mens du bruker insulinpumpen.

Annonse

Vinterstid er det også en annen type henvendelser som går igjen med insulinpumper, og det gjelder kondens i ampullerommet. Årsaken til kondens i ampullerommet er som oftest den samme som foregående avsnitt, altså at insulinet i ampullen utsettes for store temperatursvingninger. Dersom insulinet i ampullen kjøles ned mens du er ute, for deretter å raskt varmes opp igjen når du kommer inn kan dette skape kondens på ampullen. Du vil også kanskje kunne se væske som legger seg i ampullerommet. Ta samme forhåndsregler som nevnt i avsnittet over, så bør du slippe dette. Skulle du likevel oppleve dette, er det viktig at du tar ampullen ut av insulinpumpen og lar ampullerommet lufttørke før du fortsetter å bruke pumpen slik at pumpen ikke tar skade.

Har du noen gode tips for å holde diabetesutstyret varmt om vinteren?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: