Glutenfri pizza med søtpotetbunn

Glutenfri pizza med søtpotetbunn

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 18.10.15 | Sist redigert: 01.08.22
Karbohydrater totalt: 150 g
Per pers, fordelt på tre personer: 50 g

Denne pizzaen har en glutenfri bunn laget av søtpotet, havre- og kikertmel, hvilket gir en pizzabunn med et lavere innhold av karbohydrater, og et høyere innhold av fiber, vitaminer, mineraler og protein.

Pizza er perfekt kosemat, men kan være en utfordring hvis du ikke tåler gluten, eller vil passe på inntaket av karbohydrater. Da er denne pizzaen et godt alternativ.

Annonse

Du kan bruke det melet du liker best, her fungerer det meste. Jeg valgte havregryn på grunn av det høye fiberinnholdet, og kikertmel fordi det er rikere på proteiner enn mange andre meltyper.

Hemmeligheten bak en vellykket pizzabunn ligger i å ovnsbake søtpoteten først (ikke koke den – da blir deigen fort for fuktig!) Toppingen kan du selvfølgelig variere ut i fra det du liker best, men denne kombinasjonen med tomatsaus, aubergine, sopp og mozarella var nydelig! Håper det smaker.

PRØV OGSÅ: Pizza med blomkålbunn og serranoskinke

Ingredienser

1 pizza/nok til 2 sultne

Pizzabunn:
2 mellomstore / 1 stor søtpotet (ca 400 g)
ca 3 dl kikertmel / havremel (gjerne en blanding)
1 krm salt
1 egg

Annonse
Glutenfri pizza med søtpotetbunn
Foto: Hanna Fjeldheim Dale.
  1. Skrell søtpoteten. Del den i småbiter og plasser på en stekeplate.
  2. Bak i ovnen til bitene er helt myke, på 200 grader i ca 15 minutter.
  3. Kjør søtpotetbitene til en jevn puré med en stavmikser el. Tilsett salt og egg, og rør inn mel til du har en jevn, fast deig. Deigen kan være litt vanskelig og klissete å jobbe med, men rør inn mel til deigen har en konsistens som gjør at du klarer å presse den ut på en bakeplate. Deigen kan ha en tykkelse på ca 1 cm.
  4. Forstek pizzabunnen på 220 grader i ca 10-15 min.

Tomatsaus:

1 gul løk
3 fedd hvitløk
400 g hakkede tomater
1 ts provence-krydder/oregano/tørket basilikum
1-2 ts balsamico
1 ts honning/alternativ søtning
olje til steking

  1. Stek finhakket løk og hvitløk gyllent i litt olje i bunnen av en liten gryte.
  2. Tilsett krydder og tomat og la det småputre på svak varme så lenge du gidder, gjerne en halvtimes tid.
  3. Smak til med mer krydder, honning og balsamico.

PRØV OGSÅ: Lasagne uten pastaplater

Topping:

Glutenfri pizza med søtpotetbunn

1 stk liten aubergine
4-5 små sjampinjong
1/2 rødløk
1 ss soltørket tomat, finhakket
1 stk mozzarella
parmesan

  1. Skjær tynne skiver av auberginen. Legg den på et fat og strø over en god del salt. Det vil trekke ut bitterstoffene av auberginen. La det stå i 5-10 minutter og tørk av overflødig salt og væske før du har auberginen på pizzaen.
  2. Topp den forstekte pizzabunnen med tomatsaus, skiver av aubergine og sopp, soltørket tomat, skiver av løk og mozzarella. Topp gjerne med litt revet parmesan, og et ekstra dryss krydder.
  3. Stekes i ovnen på 225 grader i ca 10 minutter. Server med ruccola og evt litt mer parmesan.

PRØV OGSÅ: Ovnsbakt aubergineform

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: