Pizza med blomkålbunn

Pizza med blomkålbunn

Julie Illona Balas
Jeg heter Julie Ilona Balas, er 23 år og bor i Oslo. De fleste kjenner meg som Chiku. Jeg er en selvlært kokk og matentusiast som lever av å jobbe med mat på forskjellig vis. Jeg spiser et kjernesunt kosthold helt uten gluten og er veldig restriktiv på meieriprodukter og sukker. Jeg er opptatt av kvaliteten på maten, og liker å vite hvor den kommer fra og hva den inneholder.
Publisert første gang: 18.09.15 | Sist redigert: 09.05.23
Karbohydrater per porsjon: 30 gram (beregnet ut i fra at oppskriften gir 3 porsjoner)

Ja, du kan faktisk lage pizzabunnen av blomkål! Dette er en oppskrift som passer både for de som ikke spiser gluten, og de som bare vil prøve noe nytt og annerledes.

Glutenfri pizza kan være en traust affære. Jeg har prøvd meg frem med utallige meltyper, men får den sjeldent til å føles som en ordentlig pizza. Denne pizzabunnen derimot er laget av blomkål, kun holdt sammen av litt mandelmel og egg. Det føles faktisk som en helt vanlig pizza!

Annonse

Vær obs på at denne pizzabunnen må forstekes før du topper den med tomatsaus, ost og dine favorittgrønnsaker. Jeg liker en enkel variant med fennikel og grønnkålpesto.

Oppskriften gir 1 pizza og er nok til 2-3 personer.

LES OGSÅ: Glutenfri pizza med søtpotetbunn

Ingredienser

Blomkålbunn:
1 blomkål
2 ss revet parmesan
3 ss mandelmel
½ ts salt

boken Julies Grønne kjøkken
Foto: Anne Valeur/Kagge2 små egg½ blomkålhode1 ss olivenolje

Tomatsaus:
4 solmodne tomater
4 soltørkede tomater
4 ss olivenolje
10 tørkede aprikoser
½ gul løk
1 hvitløksfedd
2 stilker frisk oregano
2 stilker frisk basilikum
salt og nykvernet pepper

Annonse

LES OGSÅ: Glutenfritt nøttebrød

Topping:

litt revet ost
1 fennikel

Grønnkålpesto:

5-6 stilker grønnkål
20 g pinjekjerner
¼ – ½ sitron
1 hvitløksfedd
en klype havsalt og nykvernet pepper
½ dl extra virgin olivenolje

LES OGSÅ: Ovnsbakt blomkål med tomatsalat & hvitløksbønner

Fremgangsmåte

1. Start med å lage pizzabunnen. Del blomkålen i mindre biter og bland resten av ingrediensene til pizzabunnen i en foodprocessor eller blender. Kjør sammen til alt er finmalt og du har en formelig masse. Form en flat sirkel eller firkant (avhengig av hva slags pizzaform du ønsker) på et stekebrett med bakepapir. Pizzabunnen forstekes ved 250 grader varmluft i 15 minutter.

2. Lag så tomatsausen ved å ha de ferske tomatene, soltørket tomat og aprikos i en foodprocessor eller blender. Hakk løk og hvitløk i mindre biter før du har det over i tomatsausen og kjører videre. Tilsett til slutt frisk basilikum og oregano. Smak til med salt og pepper.

3. Så lager du grønnkålpestoen. Vask og rens grønnkålen og riv bladene fra stilken. Del bladene i mindre biter. Ha pinjekjerner, hvitløk og grønnkålbladene i en foodprocessor eller blender. Puls så det blir godt blandet og tilsett oljen litt etter litt til du har ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og sitronsaft til slutt. Bruker du økologisk sitron kan du gjerne finraspe over skallet til slutt for en ekstra aromatisk variant.

4. Når pizzabunnen er forstekt brer du tomatsausen utover bunnen. Strø på litt raspet ost etter ønske. Skjær tynne skiver av fennikelen og legg utover bunnen. Eller bruk din favorittopping! Stek pizzaen videre i 10 minutter, eller til osten har smeltet.

5. La pizzaen hvile 5-10 minutter før du skjærer den opp. Topp pizzaen med grønnkålpesto til slutt.

Oppskriften er hentet fra Julie Ilona Balas sin kokebok «Julies grønne kjøkken». Les mer om boken og bestill her.

LES OGSÅ: Pizza uten bunn – glutenfri og blodsukkervennlig

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 2 tilbakemeldinger
Del: