Ovnsbakt blomkål med tomatsalat & hvitløksbønner

Ovnsbakt blomkål med tomatsalat & hvitløksbønner

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Publisert første gang: 06.02.15 | Sist redigert: 19.06.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Ovnsbakt blomkål med tomatsalat & hvitløksbønner

Annonse

Denne spennende, fargerike og vegetariske retten burde gjøre både øyne, mage, munn og kroppens blodsukkerregulering glad. Dette er en smaksrik og nydelig kombinasjon, som byr på spennende, nye smaker. Ovnsbakt blomkål er et nydelig vegetarisk alternativ, da den ovnsbakte, sprø blomkålen får en fylde og smak som er veldig tilfredsstillende. Å kutte ned på kjøttinntaket er hensiktsmessig for de aller fleste. Nordmenn får i seg alt for mye salt og mettet fett gjennom røde og prosesserte kjøttprodukter, så å velge vegetarisk kost noen dager i uka er fordelaktig for hjertehelsa så vel som miljøet.

Blomkål er en grønnsak fattig på karbohydrater (2,3 g karbohydrat per 100 g varmebehandlet blomkål), det samme er grønne bønner og tomat. Sammen med et høyt innhold av fiber og litt fett fra ost som tilbehør, burde dette oppleves som et veldig gunstig og velbalansert måltid med tanke på belastningen på blodsukkeret. Jeg valgte å servere denne retten med noen skiver blåmuggost som tilbehør, og det passet helt nydelig sammen med den nøtteaktige og fyldige blomkålen. Velg den osten du liker best, både fetaost og chévre passer også utmerket. Håper det smaker!

Ovnsbakt blomkål med tomatsalat & hvitløksbønner
2-3 pers
OVNSBAKT BLOMKÅL

 • 1 blomkålhode
 • 1 ts karri
 • 1 ts gurkemeie
 • 1 ts paprikapulver
 • 1 ss olivenolje
 • salt + pepper

Gni krydder og olivenolje inn i blomkålhodet, plasser på en bakeplate, og bak hele blomkålen i ovnen på 200 grader i ca 45 min, gjerne varmluft. Følg med og pass på at blomkålen er mør helt gjennom, før du tar den ut. Blir den brent i overflaten, kan du sette den et hakk ned i ovnen, men den skal være fin og gyllen utenpå.

TOMATSALAT

Annonse
 • 3 store tomater
 • 15 sorte oliven
 • 4 stk soltørket tomat, evt 2 ss finhakket
 • 4 tørkede aprikoser
 • 2 ss kapers
 • en god neve fersk, finhakket persille
 • salt + pepper

Finhakk tomat, soltørket tomat, sorte oliven, persille og aprikos, og vend det hele sammen med kapers og litt salt og pepper.

HVITLØKSBØNNER

 • ca 200 g grønne bønner
 • et fedd hvitløk
 • 1 ss olivenolje
 • salt + pepper

Gi bønnene et raskt oppkok, hell av vannet og skyll raskt i kaldt vann, for å bevare sprøheten. Finhakk hvitløk, og vend sammen bønner, hvitløk og krydder i en liten bolle. Blomkålen kan skjæres i stykker og serveres sammen med tomatsalat, bønner og evt ost. Disse smårettene kan fint være en del av tilbehør til annen mat også, og gjør seg fint til både fisk, fugl og kjøtt.

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: