Bytte av insulintype – Ups and downs

Bytte av insulintype – Ups and downs

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 26.08.15 | Sist redigert: 20.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ni år siden jeg fikk diabetes 1, og jeg har i alle år brukt same insulintype.

Jeg har stort sett vært velregulert og synes «sprøyteregimet» har fungert fint. Men i løpet av det siste året har langtidsblodsukkeret (Hba1c) gått noe opp og i perioder ligget for høyt. Etter samtaler med min endokrinolog bestemte vi oss for å prøve en ny type langtidsvirkende insulin.

Annonse

Mange skrekkhistorier

Jeg har hørt mange skrekkhistorier om de som har byttet insulin og fått kraftige følinger før de ble kjent med hvordan den virket på kroppen. Men jeg hadde egentlig ingen valg enn å bytte og prøve å få det til å fungere best mulig. For høyt langtidsblodsukker over lengre perioder er ikke bra for kroppen.

Belønningen

Nå har jeg stått på den nye insulinen i ca. 1 måned og jeg er flere erfaringer rikere. Det mest positive først: langtidsblodsukkeret er allerede på vei nedover!! Det er heldigvis belønningen for noen slitsomme uker med å finne ut av dosering av både ny og eksisterende insulin.

HiRes

Føling hver natt

For det har vært en utfordring å finne ut av dosering i forhold til trening, kosthold og hverdagsaktivitet. De første ukene hadde jeg føling nesten hver natt. Ingen alvorlige følinger, men nok til at jeg var sliten nesten hver eneste morgen på grunn av lite søvn og nattspising. Noen netter hadde jeg føling to ganger per natt og da var dagen etterpå helt ødelagt. Til slutt måtte jeg be legen min om en gradert sykemelding. Jeg måtte sette av tid til å bli kjent med hvordan insulinen virket og hvordan jeg burde dosere den i forhold til hverdagen.

LES OGSÅ: Frykt for å miste kontrollen

Ikke alltid like lett

Hver dag er ikke lik, og jeg må bestemme dosering ut i fra sånn ca. hvordan jeg tror påfølgende dag blir. Det er ikke alltid like lett, men nå begynner det å gå seg til. Jeg har målt blodsukkeret hyppig og har vært veldig nøye på hva jeg spiser og hvor ofte, og når jeg spiser. Kjedelig, men meget nødvendig. Jeg har til og med sagt nei til noen selskap og turer i denne perioden fordi jeg vet det ville ha klusset til verdiene mine. Dette er bare for en meget kort periode og jeg vet jeg vil få igjen for det senere.

Annonse

HiRes
Med forsiktighet

Nå føler jeg at jeg begynner å komme i mål, hvis det er mulig å bruke en slik betegnelse! Jeg har ikke hatt nattføling på godt over ei uke og målingene er fine. Jeg er fortsatt forsiktig og nøye med hva jeg spiser og måler ofte, men har mye mer kontroll nå og vet hvordan insulinen påvirker meg. Jeg gleder meg til den dagen jeg ikke trenger å tenke over doseringen lengre, men at det går av seg selv fordi rutinene er på plass.

LES OGSÅ: Diabetes, kropp, mat og insulin

Noe godt i enden

Å ha en diabetes er en sykdom som er individuell og ulikt å regulerer for den enkelte. Du er selv ekspert på din egen sykdom og må finne ut hva som fungerer for deg. Jeg så det som helt nødvendig å sette av god tid til å bli kjent med hvordan ny insulin påvirket kroppen. Selv om perioden var slitsom, får jeg noe godt i enden, nemlig lavere langtidsblodsukker. Jeg har også blitt enda bedre kjent med kroppen min og hvordan den påvirkes av mat og trening. Det er utrolig viktig, for det er pasienten selv som er den beste behandler og ekspert på sin sykdom.

LES OGSÅ: 5 grunnet til endret insulinbehov

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: