Diabetesboka: Kokebok for deg med diabetes

Diabetesboka: Kokebok for deg med diabetes

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 02.04.14 | Sist redigert: 01.08.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Nå er det kommet en ny kokebok for deg med diabetes. I tillegg til oppskrifter på 60 gode og lettlagede retter, får du konkrete råd om hva du skal spise slik at du får et stabilt blodsukker hele dagen.

Annonse

– Ideen til Diabetesboka fikk vi etter at mange av våre diabetespasienter har etterlyst en kokebok med informasjon om hvordan de skal endre kostholdet, sier diabetessykepleier og kostholdsveileder Hege Hasler Barhaughøgda til Lev med diabetes.

Hun har skrevet Diabetesboka sammen med ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen.

LES OGSÅ: Næringsinnhold versus matglede

Holder blodsukkeret og vekta stabil

– I vårt daglige arbeide ser vi hvor mye friskere mennesker med diabetes blir av å optimalisere kostholdet med nok proteiner, naturlig fett og karbohydrater med lav glykemisk indeks. Mange som har diabetes er ofte usikre på hva de skal spise for å holde et stabilt blodsukker og holde vekten i sjakk, sier Hege.20140402_090445

Diabetesboka retter seg først og fremst mot deg med diabetes type 2, men har du diabetes type 1 kan du også finne mye nyttig informasjon og inspirasjon til oppskrifter i denne boken.

Annonse

– Boka passer også for de som er i risikosonen for å få diabetes og alle som vil unngå å få diabetes samt for helsepersonell som arbeider med diabetespasienter, forteller Hege.

60 lettlagde og lekre oppskrifter

Forfatterne skriver lettfattelig og godt om hvordan maten påvirker kroppen, om de ulike diabetestypene og om betydningen av god medisinering og insulinets sentrale rolle.

I boka finner du 60 rikt illustrerte oppskrifter på deilig og lettlagd mat som holder blodsukkeret jevnt. Prøv kyllingboller, helstekt landkylling lakseburger eller tapastallerken og nyt en konfektkake til dessert!

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

God informasjon

Diabetesboka har også mye god informasjon om ting som:

  • De ulike diabetestypene: Symptomer, årsak og behandling
  • Hvordan endre livsstilen trinn for trinn
  • Frokost, lunsj og middag som holder blodsukkeret friskt og hormonene i balanse- Nydelige sukkerfrie søtsaker
  • Tips om hva du kan erstatte poteter, ris og pasta med
  • GI-oversikter- Informasjon om insulinresistens, måling av blodsukker, medisinering og komplikasjoner

    Diabetessykepleier og kostholdsveileder Hege Hasler Barhaughøgdaog ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen. Foto: Tove K. Breistein

    Diabetessykepleier og kostholdsveileder Hege Hasler Barhaughøgdaog ernæringsterapeut Gunn-Karin Sakariassen. Foto: Tove K. Breistein

LMD: Diabetesboka har undertittelen «Spis riktig og bli frisk». Dette kan vel være litt provoserende når du har diabetes type 1?
– Boken er hovedsakelig ment for personer med type-2 diabetes, men de med type 1-diabetes  vil også ha stor glede og gevinst ved å følge våre kostråd. De kan selvfølgelig ikke spise seg friske fra sin diabetes, men kan få et bedre, jevnere og mer forutsigbart blodsukker. Diabetes fører med seg mye tilleggsplager som overvekt som følge av store insulindoser, hjerte-karproblemer, mage- og tarmproblemer og hodepine. Dette kan man helt klart kan spise seg frisk fra. Derfor er det også en god bok for personer med type 1. Personer med type 2-diabetes kan kvitte seg med eller redusere disse problemene og spise seg helt frisk fra sin diabetes, sier Hege. 

LMD: Er det noe som skiller oppskriftene i denne boken fra de man finner i øvrige bøker om lavkarbokosthold?
– Oppskriftene i Diabetesboka er nøye satt sammen av proteiner, gode karbohydrater og naturlig fett i en god og riktig balanse for blodsukker og helsen vår. Oppskriftene sikrer også inntak av mer fiber, vitaminer, mineraler, antioksidanter og andre sporstoffer. Det er i tillegg veldig smakfull mat, sier Hege.

LMD: Hvordan har responsen vært etter lansering?
– Det er et stort behov for en slik bok. Det opplever min kollega Gunn-Karin og jeg hver dag i jobben vår som terapeuter og ute på foredrag. De fleste vet fortsatt ikke at man kan spise seg frisk fra diabetes type -2 og andre helseplager. De vet heller ikke hvordan de skal spise for å oppnå dette, sier Hege.

Hun legger til at det er viktig å få fram at Diabetesboka er viktig for alle de som er i faresonen for å få diabetes, og for alle som vil unngå diabetes.

Følg Diabetesboka på Facebook!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

5/5 1 tilbakemelding
Del: