Hvordan påvirker diabetes kvinnehelse?

Hvordan påvirker diabetes kvinnehelse?

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 06.12.24

Dette temaet er noe det sjelden skrives om. For hvordan påvirker diabetesen egentlig oss kvinner? Vi har jo en hel masse hormoner flyvende rundt i kroppen fra puberteten av, men hvordan påvirker de blodsukkeret egentlig?

Menstruasjonssyklusen påvirker blodsukkeret hos personer med diabetes gjennom hormonelle endringer.

Annonse

I perioden etter eggløsning øker nivået av hormonet progesteron i kroppen, noe som kan føre til høyere insulinresistens og dermed høyere blodsukker.

I perioden mellom første dag i menstruasjonssyklusen til neste eggløsning kan hormonet østrogen bidra til bedre blodsukkerkontroll. Det er derfor veldig viktig at vi lærer hvordan vi selv skal justere insulindosene etter hvilken fase i menstruasjonssyklusen vi er.

Apper til hjelp

Jeg må innrømme at jeg som har hatt diabetes siden 1991 aldri har lært noe om dette. Jeg har hatt ett kræsjkurs i «Learning by doing» med varierende resultat.

Det finnes flere forskjellige apper som du kan laste ned på telefonen for å følge med på menstruasjonssyklusen.

  • Lengde på syklusen
  • Periodens lengde og mengde
  • Blodsukkernivåer
  • Insulinbehov
  • Symptomer som påvirker deg

LES OGSÅ: Nei, blodsukkerreguleringen vil aldri bli perfekt

Annonse

Uregelmessig menstruasjon for oss med diabetes type 1

Kvinner med diabetes type 1 ser ut til at de har flere problemer med mensen i den grad at det påvirker hvor regelmessige menstruasjonene er, og at de ofte eller til tider uteblir. Dette ser også ut til å bli påvirket av hvordan HbA1c’en er. Det er visstnok forsket på at tenåringsjenter med diabetes type 1 hadde dobbelt så mange uregelmessige menstruasjoner som de uten.

Det er faktisk noe å bite seg merke i. Jeg husker jeg trodde det var noe alvorlig galt med meg, og at jeg var gravid så si annenhver måned.

Overgangsalder før 45 år øker risikoen for diabetes type 2

Kommer vi med diabetes type 1 tidligere i overgangsalderen? Det er visstnok hevdet at vi gjør det. Men nyere studier avblåser heldigvis det. Når man kommer i overgangsalderen er stort sett styrt av når kvinner i din familie kommer dithen.

Men det er derimot en annen dokumentert kobling. Dersom man ikke har diabetes, og kommer i overgangsalderen før fylte 45 år øker sjansen for at man utvikler diabetes type 2.

Grunnen til dette skal være at hormonbalansen ofte gjør at kvinner legger på seg når overgangsalderen starter. At kvinner legger på seg rundt midjen istedenfor lår og hofter øker faren for å utvikle diabetes type 2.

Men; hvordan skal man egentlig håndtere svingningene?

Tips som hjelper

Vi har jo PMS og andre ubehag, i tillegg til et blodsukker å kontrollere. Kan vi gjøre noe for at prosessen går litt enklere for seg?

  1. Mange har god hjelp av å starte på hormonelle prevensjonsmidler – p-piller, p-stav, spiral etc. Prat med legen din. Og kan ikke fastlegen nok om kombinasjon hormonell prevensjon og diabetes – prat med diabeteslegen eller diabetessykepleier for å få råd og veiledning.
    Lavdose prevensjonsmidler sies å være det beste for oss med diabetes da det påvirker blodsukkeret i mindre grad. De aller fleste gynekologer og diabetesleger anbefaler spiral som førstevalg ved diabetes, da denne virker lokalt og ikke systemisk.
  2. Trening og bevegelse er bra uansett både for kropp og sinn – og dermed også blodsukkeret. Trening som virker avspennende, som yoga eller mindfullness skal være ekstra effektivt ved PMS/menstruasjon.
  3. Vær nøye med søvnen. Legg deg og stå opp på samme tid hver dag.
  4. Spis riktig og regelmessig, sånn ca. hver 3.-4.time.

LES OGSÅ: De siste 10 år har flere kvinner fått diabetes type 2

Slik kan diabetes type 1 påvirke seksuell helse

Diabetes type 1 hos kvinner kan påvirke seksuell helse på flere måter. Her er noen av de vanligste utfordringene:

1. Vaginal tørrhet: Mange kvinner med diabetes type 1 kan oppleve vaginal tørrhet, noe som kan føre til ubehag under samleie. Dette kan skyldes hormonelle endringer eller nedsatt blodstrøm.

2. Nedsatt sexlyst: Hormonelle ubalanser og stress relatert til sykdommen kan redusere sexlysten.

3. Blodsukkerkontroll: Seksuell aktivitet kan påvirke blodsukkernivåene, så det er viktig å overvåke disse før og etter sex. Har man kontinuerlig blodsukkermåler er det jo enkelt å ta seg av, men ingenting er så flaut og upassende som at denne begynner å pipe og vibrere når man akkurat har blitt kjent med drømmeprinsen.

4. Infeksjoner: Kvinner med diabetes har en høyere risiko for urinveisinfeksjoner og andre infeksjoner, som kan påvirke seksuell helse. Det er vel det eneste jeg husker godt fra jeg gikk helse- og sosialfag tidlig på 2000-tallet: «Alltid tisse etter sex!». Det er viktig for å skylle vekk eventuelle basselusker som kan føre til urinveisinfeksjon.

LES OGSÅ: Påvirker menstruasjonssyklusen blodsukkeret?

Snakk med partner og helsepersonell

Det er viktig for kvinner med diabetes type 1 å ha åpen kommunikasjon med partneren sin og helsepersonell for å håndtere disse utfordringene. Det finnes også behandlinger og løsninger tilgjengelig for å hjelpe med seksuelle problemer relatert til diabetes.

Håper du lærte noe av å lese dette. For jeg lærte masse ved å gjøre research til denne artikkelen.

Hvordan er det egentlig å være kvinne med diabetes? Gir det deg flere problemer enn venninnene dine uten diabetes?

Kilde: Diabetesbladet, mai 2024

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: