Balansen mellom følingsmat og vanlig mat
Mange er redde for at de en gang skal oppleve å miste bevisstheten på grunn av lavt blodsukker. Dette har jeg erfart at ofte fører til at man pøser på med følingsmat (les: sukker, godteri, brus og sjokolade), for å få blodsukkeret til å stige så raskt som mulig igjen.
Ofte har dette en litt lei konsekvens. Blodsukkeret blir høyt, man må korrigere med mer insulin, og sjansen for å nok en gang få for mye insulin på grunn av feildosering er tilbake.
Ta deg en skive
Min erfaring er, dersom du er litt «på ballen» og tenker gjennom og vurderer, at det ofte er nok å ta seg en skive og fortsette med det man holder på med. En brødskive løfter blodsukkeret og holder det bedre stabilt videre. Sammenlignet med noe veldig søtt som løfter blodsukkeret, men som fort mister effekten.
LES OGSÅ: Føling av å pusse tennene
Kaptein på egen skute
Det er likevel du som kjenner diabetesen din best. Dersom du har satt en unormalt høy dose insulin før et måltid, er syk med svært svingende blodsukker, eller blodsukkeret synker fort, må du kanskje gjøre ting på en annen måte.
Poenget mitt er: Det er forskjell på føling. Blodsukker som synker sakte er ikke like skremmende som et blodsukker som synker hurtig. Tenk gjennom, vurder og erfar. Så skal du se at du blir en mester i følingskontroll. Samtidig som du kanskje sparer deg for stress, hull i tennene og dårlig samvittighet.
LES OGSÅ: Lær deg å forstå lavt blodsukker
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.