Diabetes og førerkort – det du trenger å vite 

Diabetes og førerkort – det du trenger å vite 

Kristian Aune-Jensen
Er markedsfører i Roche, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 19.08.14 | Sist redigert: 11.08.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes som behandles med insulin kan gi for lavt blodsukker, i verste fall hypoglykemi. Dette kan påvirke synet, reaksjonsevnen og bevisstheten din, og det kan komme på svært kort varsel. Du kan også få nedsatt dømmekraft og oppmerksomhet uten at bevisstheten tapes helt. Dette er hovedårsaken til at du som har diabetes har litt andre førerkortregler, samtidig som det er viktig å ta noen forholdsregler.

Les også: Dette må du vite om behandling av insulinsjokk

Annonse

Førerkortregler for deg med diabetes

Personer som bruker insulin anbefales ikke å drive yrkesmessig sjåførvirksomhet, kjøre tyngre kjøretøyer eller drive med persontransport.

Det er derimot vanlig (under visse forutsetninger) å få førerkort i følgende klasser:

  • A (motorsykkel)
  • B (person- og varebil)
  • M (moped/mopedbil)
  • S (beltemotorsykkel)
  • T (traktor)

Dersom du bruker insulin kreves det ved første gangs førerkortutstedelse en egenerklæring og legeattest som bekrefter at din diabetes er velregulert og at du ikke har hatt alvorlige symptomer som har påvirket kjørevnene de siste to årene. Om du har god kontroll på din diabetes er det som regel ikke noe problem å fylle disse helsekravene. Dersom du har komplikasjoner som følge av din diabetes kan legen anbefale at førerkortet har begrenset gyldighet og at det settes følgende vilkår:

  • Følge de råd, de kontroller og den medikasjon behandlende lege mener er nødvendig
  • Alltid ha med sukker under kjøringen

Du får vanligvis ikke førerkort for mer enn fem år av gangen, og det er vanskeligere å få førerkort i klasse C1, C, D1, D eller kjøreseddel, spesielt om du har diabetes type 1.

Dette avgjøres av fylkesmannen etter søknad fra pasienten om dispensasjon:

Annonse
  • Ved type 1-diabetes er dispensasjonspraksis relativt streng, men fylkesmannen kan gi dispensasjon ved meget velregulert diabetes. Førstegangssøknader avslås som regel. Søknader om klasse D og kjøreseddel avslås ”alltid” for førstegangssøknader og som regel også ved fornyelser.
  • Ved type 2-diabetes, er dispensasjonspraksis relativt liberal dersom det er snakk om fornyelser og det ikke foreligger komplikasjoner eller andre forhold som taler for høy risiko. Også førstegangssøknader fra personer som kun bruker blodglukosesenkende tabletter kan innvilges.

Om din diabetes har forårsaket et trafikkuhell kan du fortsatt få kjørekortet tilbake. Fylkesmannen kan gi dispensasjon når det er vist at du har endret behandling eller følger et kontrollopplegg som har fjernet risikoen for nye episoder.

Ansvar ved forverret helse

Du har plikt til å gå til legen for undersøkelse om du er i tvil om fortsatt kjøring kan skje på trygg måte. Dersom legen finner at du ikke fyller helsekravene, og at tilstanden kan vare i seks måneder eller mer, plikter legen å gi melding om dette til fylkesmannen, og du må levere inn ditt førerkort til politiet. Dersom tilstanden din antas å ha kortere varighet enn seks måneder, kreves ikke melding til fylkesmannen, men du får fortsatt ikke kjøre så lenge tilstanden varer.

Forholdsregler

Diabetes gjør at du må ta noen forholdsregler ved bilkjøring:

  • Mål blodsukkeret ditt før du kjører. Ikke kjør dersom du mistenker at blodsukkeret ditt er lavt eller det er lenge siden du har spist
  • Husk at risikoen for lavt blodsukker er størst rett før måltider. Ikke kjør om morgenen uten å ha spist frokost. Husk også at på vei hjem fra jobb eller lignende om ettermiddagen er det lett for at blodsukkeret blir for lavt. Mål derfor blodsukkeret eller spis litt før du kjører
  • Når du har spist så vent 10-15 minutter og mål blodsukkeret igjen før du kjører videre
  • Ta jevnlige pauser i kjøringen for å måle blodsukkeret så har du kontinuerlig oversikt
  • Ikke kjør mer enn to timer i strekk uten å måle blodsukkeret
  • Vær forsiktig etter en hard fysisk anstrengelse. Blodsukkeret kan lett bli lavt etter fysiske anstrengelser som trening
  • Ha alltid med deg sukker og mat i bilen
  • Ikke kjør «bare 5 minutter til». Selv om du snart er fremme så ta en pause med litt mat og en blodsukkermåling
  • Pass på når du er trøtt og sliten. Det er bedre å ta en pause for mye enn én for lite!

Les også: Mil etter mil med diabetes i bil!

Har du førerkort? Syns du det var problematisk å få, eller gikk det helt greit?

Kilder:
helsebiblioteket.no
vitusapotek.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
3/5 3 tilbakemeldinger
Del: