Hvordan påvirker diabetes sexlivet?
Diabetes kan påvirke forhold. Og teknologi som pumpe og penn kan påvirke sexlivet og intimitet blant voksne med diabetes type 1. Det viser en studie som ble presentert på ATTD i Berlin i 2019.
Hvis man skal innlede et nytt forhold eller være intim, så er det lett å føle seg litt sårbar. I en studie fra Stanford Medicine ble voksne med diabetes type 1 intervjuet om dette temaet. Flere syntes det ville være vanskelig å forklare at de hadde en «duppeditt» festet til kroppen, når de skulle være intime med en ny partner.
LES OGSÅ: Sex uten slange – kobler du fra pumpen?
Lev med diabetes egne bloggere, Kristi og Emilie, tok en prat om saken!
Forteller du om diabetesen din på første date?
Kristi: Nei, det har jeg aldri gjort. Jeg var i et forhold da jeg fikk diabetes og hadde hatt diabetes i seks år da forholdet tok slutt. Da jeg begynte å date igjen følte jeg ikke for å fortelle om min diabetes på første date. Siden jeg var voksen (30 år) og var i et forhold da jeg fikk diabetes, tror jeg at jeg var usikker på hvordan en date ville reagert om jeg hadde vært åpen om diabetesen. Jeg prøvde heller å skjule den, selv da jeg en gang fikk føling under en date. Istedenfor å si at jeg fikk lavt blodsukker, gikk jeg på toalettet og stappa i meg sjokolade. Utrolig ubehagelig og egentlig unødvendig.
Emilie: Jeg går nødvendigvis ikke inn for å fortelle at jeg har diabetes på første date, men det kan ofte bli et tema likevel. Uavhengig av hva slags aktivitet daten innebærer, har jeg som regel behov for å måle blodsukkeret eller sette insulin underveis. For meg er dette den naturligste ting i verden. Jeg bare gjør det jeg må gjøre og sier enkelt og greit at jeg bare må sjekke blodsukkeret eller sette insulin. Da er det opp til daten om han vil vite mer. Min erfaring er at den andre parten som regel har en del spørsmål. Jeg er åpen for å fortelle, men lar daten styre hvor mye vi skal snakke om det.
LES OGSÅ: Er sex et tabubelagt tema?
Hvorfor er du åpen eller skjuler din diabetes?
Kristi: Jeg er nok ikke så åpen når det gjelder min diabetes. Jeg tror årsaken til det er at jeg fikk det i voksen alder og har levd store deler av livet uten. Det er ikke en like naturlig del av meg som det nok ville vært hvis jeg hadde fått det som barn. Jeg skjemmes ikke av den, men er nok litt usikker på hvordan andre vil reagere når jeg fortelle om den. Jeg føler heller ingen behov for at en jeg dater vet om den, før vi eventuelt blir intime og har et mer seriøst forhold. Da forteller jeg det selvsagt.
Emilie: Jeg velger jeg å være åpen om at jeg har diabetes. Den er en del av hvem jeg er, den påvirker hverdagen min og livet mitt. Den vil alltid være der. Jeg har også en pumpe og sensor festet på kroppen. Det vil være umulig å skjule om det kommer til det punktet at man skal være intim sammen med noen.
I tillegg vil min diabetes i større eller mindre grad berøre en eventuell seksualpartner eller kjæreste. Jeg tar fullt og helt ansvar for min diabetes. Som ungdom har jeg bare trengt hjelp et par ganger etter jeg ble selvstendig i behandlingen av sykdommen min. Likevel kan det å være i relasjon med en som har diabetes skape bekymringer. Og man både føler og har et ansvar. Får man for eksempel føling, kan det være godt at den andre bistår med litt hjelp.
LES OGSÅ: Når sexlivet i Dia City flagger på halv stang
Har du hatt noen negative episoder i forhold til diabetesutstyr og intimitet?
Kristi: Jeg har aldri opplevd negative eller ubehagelige tilbakemeldinger i forhold til min diabetes og partnere. Selv om jeg ikke alltid har vært åpen om at jeg har diabetes (nå er det umulig å holde skjult siden jeg har CGM), så har ingen reagert negativt når jeg har vært åpen om det. Jeg har jo synlige merker på kroppen etter sprøytestikk og måling av blodsukker. Men det er aldri noen som har stilt spørsmål om det.
CGM´en har jeg bare hatt i ett år. Så jeg har ikke lang erfaring med den og intimitet. Siden senderen til CGM sitter på armen min, er den umulig å skjule. Særlig om sommeren når jeg har på overdeler eller kjoler med kort erm.
Emilie: Jeg var ikke engang ferdig på barneskolen da jeg gikk over fra å bruke insulinsprøyter til insulinpumpe. Så alle mine erfaringer med å være intim har foregått med noe festet på kroppen. For meg er dette så naturlig at jeg ikke engang tenker over det. Og jeg håper og tror at det at jeg har et så avslappet forhold til det, også smitter over på partneren.
LES OGSÅ: Nei, en «healer» kan ikke gjøre meg frisk fra diabetes, men takk for tipset!
Hvilke erfaringer har du med å ha CGM/pumpe/penner/måleutstyr i forhold til ny partner eller date?
Kristi: Som sagt så er jeg ikke åpen om min diabetes på en første date. Setter jeg sprøyter, går jeg på toalettet og gjør det. Jeg synes det er lettere å holde diabetes skjult nå som jeg har CGM. Tidligere måtte jeg måle blodsukkeret og da kunne det bli merkelig mange toalettbesøk i løpet av en date. Nå holder det bare å ta en sjekk ned i veska, så vet jeg hvordan blodsukkeret ligger an. Jeg ligger alltid litt høyere når jeg er på date, slik at jeg skal unngå føling. Dersom vi er ute og spiser, setter jeg fortsatt sprøyter på toalettet.
Emilie: Mine erfaringer med pumpe og måleutstyr med en ny date eller partner, er at den andre parten i nesten alle tilfeller blir nysgjerrig når han ser jeg måler blodsukkeret eller setter insulin. Om det kommer til det punktet at man vil være intime, blir det fort synlig at det er noe med meg. Jeg har tross alt både en sensor og insulinpumpe festet til kroppen. Min erfaring er som regel at den andre parten spør hva det er jeg har festet på kroppen og om han må ta noen hensyn. Når jeg forklarer hva det er og at jeg har full kontroll på det selv, pleier det å gå fint.
LES OGSÅ: AnnaPS – det lille under!
Har CGM eller pumpe vært i veien for å være intim? Er dette noe du har hatt skapt utfordringer i forhold til intimitet?
Kristi: Jeg har min CGM på overarmen og den kommer ikke i veien i forhold til intimitet. Den er liten og sjelden i veien, uansett situasjon. Jeg hadde den på magen i begynnelsen. Da var den mer «i veien» når jeg var intim. Derfor flyttet jeg den til overarmen slik at uheldige situasjoner ikke oppstår. Pumpe har jeg ikke.
Emilie: For min del har verken pumpe eller CGM så langt ikke bydd på noen utfordringer for å være intim. Jeg er så heldig å ha en insulinpumpe som er uten slange. Da slipper jeg å styre med at jeg må koble av og på pumpen. Dette skaper rom for å være spontan. I tillegg er det en trygghet både for meg og partneren min. Jeg har da pumpen hele tiden festet til kroppen.
Kan ny teknologi gjøre oss mindre sårbare i forhold til intimitet?
Kristi: Det får jeg virkelig håpe! Det har allerede kommet målere som kan legges under huden og er mer eller mindre skjulte. Foreløpig er disse litt synlige. Forhåpentligvis kommer det løsninger i fremtiden som er helt skjulte. Det samme gjelder også pumper. Det viktigste er uansett at de ikke er i veien for eller hindrer oss i å gjøre det vi vil.
Emilie: Ja, det tror jeg. For eksempel denne sensoren (som ikke er på det norske markedet enda) som kan legges under huden. Da trenger man ikke å være redd for å komme borti den eller at den skal falle av. Om man bruker insulinpumpe, vil en uten slange være å foretrekke i situasjoner hvor man skal være intim.
Jo mindre og mindre i veien en eventuell pumpe eller CGM er, jo bedre er det. Dessuten tror jeg den veien diabetesbehandlingen nå er på vei, som innebærer at vi overlater mer til teknologien og hjelpemidler, også kan ha fordeler når det kommer til intimitet. Det å slippe og tenke så mye på diabetesen sin når man er i en slik situasjon, tror jeg kan bidra til at man får en enda bedre opplevelse og kan slippe seg mer løs.
NB! Denne saken ble først publisert i april 2019, og er dratt frem igjen til glede for nye lesere.
LES OGSÅ: Kunstig intelligens – er dette fremtidens hjelpemidler?
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.