DU er kunden hos legen!

DU er kunden hos legen!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.12.17 | Sist redigert: 14.12.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er en fordel å være godt forberedt før du skal til legen. Det er positivt både for deg og for legen din. Ved å bruke litt tid før timen, får du mer ut av legebesøket.

Annonse

Mange av oss med kronisk sykdom er hos legen flere ganger i året. Det er sikkert store variasjoner fra person til person, men jeg vil tro at de fleste av oss besøker lege minst et par ganger i året.

Selv går jeg til kontroll hos endokrinolog et par ganger i året, i tillegg til diabetessykepleier og fastlegen. Jeg har funnet ut at jeg får mer ut av timene dersom jeg forbereder meg litt på forhånd, og det trenger ikke ta masse tid!

LES OGSÅ: Gode og dårlige erfaringer med helsepersonell

Ta blodprøver på forhånd

Jeg vet ikke hvordan praksis er alle steder i landet, men jeg synes det er en fordel å ta blodprøver på forhånd slik at resultatene er klare til legebesøket.

Noen ganger får jeg rekvisisjon på blodprøver tilsendt sammen med innkallingen, men dette skjer ikke alltid. Da ringer jeg sykehuset og får de til å sende meg skjema, slik at jeg kan ta blodprøvene så de er klare til legetimen.

Annonse

Svar på blodprøver er et godt utgangspunkt for legetimen, og kan spare deg for et ekstra besøk dersom noe ikke er som det skal.

Tar du blodprøver samme dag som du er hos legen, kan du risikere å bli kalt inn på nytt kort tid etter. Det krever både ekstra tid og krefter.

Tenk gjennom hva du forventer av legebesøket

LES OGSÅ: Det er jeg som er best på å behandle min egen diagnose

Mål og forventninger

Tenk gjennom hva du forventer av legebesøket. Gjør deg noen tanker om hvordan du vil at legen skal hjelpe deg. I beste fall skal behandlingen være et samarbeid mellom legen din og deg.

Skriv ned noen punkter, gjerne på mobilen, i forhold til hva du sliter med og vil forbedre.

Er det konkrete ting du sliter med som legen ikke har kompetanse på å hjelpe deg med, be om å bli henvist videre. Selv ba jeg sist gang om å bli henvist til ernæringsfysiolog og et par uker senere lå innkallingen i posten.

LES OGSÅ: Et sunnere liv med diabetes

Husk: du er ”kunden”

Ikke vær redd for å spørre for mye! Be legen din om å forklare deg det du ikke forstår. Oppsummer, gjenta og ta med deg skriftlig informasjon hjem for å lese.

Ta gjerne med en venn eller familiemedlem som støtte. Det er et godt tips for deg som er usikker i møte med legen og trenger hjelp til både å forklare helsesituasjonen din og få med deg alt legen sier. Særlig hvis du nylig har fått diabetes er dette et godt tips.

Etter hvert vil du bli mer trygg på deg selv og sykdommen, og legebesøket blir mer og mer komfortabelt. Husk at legen også vil ditt beste!

LES OGSÅ: Dette er informasjonen jeg har savnet fra helsepesonell, del 1. Der kan du og lese: Del 2, del 3 og del 4

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: