Gravid igjen: Hormoner gjør mye rart med blodsukkeret

Gravid igjen: Hormoner gjør mye rart med blodsukkeret

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 24.06.24

Å ta vare på diabetesen kan være litt mer utfordrende når man er gravid. Selv om jeg tidvis er helt tom for energi, er mer insulinfølsom og får oftere følinger, så er vi faktisk litt mer avslappet denne gangen.

Plutselig var den lille jenta vår nesten to år, og vi kjente oss klare for å «begynne på nytt». Det gikk heldigvis denne gangen også, og jeg er snart ferdig med første trimester. Det er på mange måter annerledes å gå gravid nå. For det første har man gjort det før, og selv om både jeg og mannen min var ganske avslappet sist, kan vi vel sies å være enda mer avslappet nå.

Annonse

I og med at vi også har et barn fra før, bruker vi helt ærlig ikke like mye energi på denne graviditeten. Hvert fall akkurat nå når det er såpass tidlig. Jeg holder ikke helt styr på antall uker og aner ikke hvilken frukt barnet er på størrelse med denne uken. Jeg tenker det blir enda mer virkelig når jeg begynner kjenne liv, selv om magen absolutt er tilstede allerede!

Tom for energi

Formen er, som sist, upåklagelig. Jeg merker svært lite til graviditeten, og kan jobbe og holde på som vanlig. Jeg prøver opprettholde trening, og kan fortsatt trene styrke og løpe. Eneste er at jeg følte meg veldig sliten og uvel et par uker inn i svangerskapet. Det var veldig uvant å føle seg så tom for energi og kvalm, for det er ikke vanlig for meg. Plutselig en dag måtte jeg kaste opp og etterpå var jeg helt fin igjen.

Jeg ble nesten litt bekymret for om dette var normalt da vi har opplevd at det gikk galt en gang tidligere. Da hadde jeg smerter og blødninger, men man tenker jo likevel at et kan skje noe uten at man merker noe. Heldigvis hadde jeg en time for privat ultralyd samme dag og alt så fint ut.

LES OGSÅ: Et krasjkurs i diabetes

Oftere følinger

Selv om formen min er såpass god, merkes det at man har et barn fra før som krever sitt både dag og natt. Det gjør det jo litt mer slitsomt enn første gang. Det å ha diabetes på toppen av det hele krever også sitt. Jeg må på sykehuset annenhver uke, så det blir mye og tett oppfølging som sist. Jeg synes det er betryggende, men det tar mye tid. Jeg er litt mer avslappet med blodsukkeret denne gangen. Eller helt ærlig, jeg har ikke like mye tid til å tenke på det. Jeg gjør mitt beste, men det er ikke barebare.

Annonse

Hormoner gjør mye rart med blodsukkeret og jeg kom raskt på hvor mye jobb det er med nettopp det under svangerskapet. Nå i første trimester har jeg veldig mye følinger og jeg sliter med å finne en god balanse. Jeg er redd for at blodsukkeret skal bli for høyt da målene for blodsukkerregulering under svangerskapet er veldig strenge. Dog er jeg mer sensitiv for insulin akkurat nå og får fort lavt blodsukker igjen.

LES OGSÅ: Kommer insulinpumpen til å befri meg fra diabetes?

Ulik oppfølging på ulike sykehus

Siden sist svangerskap har vi flyttet, noe som innebærer at jeg følges opp på et annet sykehus enn sist. Jeg tenkte at oppfølgingen man fikk i svangerskapet med diabetes var likt uavhengig av hvilket sykehus man hører til, men det er nok ikke helt slikt. De følger nok retningslinjene, men noen forskjeller er det likevel.

Forrige gang fikk jeg beskjed om å ta direkte kontakt med diabetessykepleier så fort jeg hadde positiv test. Jeg fikk da en time i uke 6 og var på sykehuset annenhver uke. Da var jeg annenhver gang hos lege og diabetessykepleier. Det jeg synes var veldig betryggende den gangen var at vi så på blodsukkeret mitt sammen hver gang. Jeg lastet opp verdiene mine fra sensoren og vi så på disse sammen og gjorde eventuelle justeringer på insulindosen.

Denne gangen er det ikke helt slikt. Jeg fikk time på sykehuset relativt tidlig denne gangen også, men ikke hos diabetessykepleier. Jeg har forstått det slik at jeg kun skal gå til lege denne gangen og vi har ikke sett noe på blodsukkeret mitt. Det synes jeg er litt rart.

Følges opp av flere ulike sykehus denne gangen

Det blir også flere ulike sykehus på meg denne gangen. Jeg skal bytte jobb og skal jobbe et stykke hjemmefra. Da jeg har såpass hyppige timer på sykehuset og skal gå over fra turnusjobb til dagjobb, har jeg bedt om å følges opp på sykehuset for min diabetes hvor jobben min er. Dette mente legen ikke var noe problem, men han var usikker på hvordan de gjorde det med oppfølgingen der. Dette er jeg derfor spent på.

Jeg skal ikke føde på noen av sykehusene jeg går til oppfølging på, så dette blir jo også litt annerledes. Men jeg tror og håper det skal gå fint likevel. Det skal likevel sies at jeg synes det var veldig fint å bli fulgt opp hele svangerskapet på samme sted hvor jeg også skulle føde. Dette er likevel ikke noe jeg tenker alt for mye på og er jo naturlig nok mer avslappet til det hele siden det ikke er første gang.

LES OGSÅ: En positiv opplevelse på årskontroll hos legen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: