Diabetes og skyldfølelse – en vanlig kombinasjon

Diabetes og skyldfølelse – en vanlig kombinasjon

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 20.06.24

Mange mennesker med diabetes strever med skyldfølelse. Dette kan påvirke den mentale helsen og gjøre det vanskeligere å håndtere diabetesen.

Har du noen gang hatt skyldfølelse for at du har diabetes? Kanskje følte du deg skyldig fordi blodsukkerverdiene dine ikke var så lave som du ønsket at de skulle være. Eller du spiste favorittretten din, som inneholdt mye karbohydrater, og endte opp med å føle deg skyldig. Den gode nyheten er … du er ikke alene!

Annonse

Noen ganger kan det komme av at du føler du har gjort noe som forårsaket sykdommen, eller fordi du føler at du ikke gjør nok for å håndtere din diabetes. En slik skyldfølelse kan påvirke din mentale helse og gjøre det vanskeligere å håndtere din diabetes, så det er viktig å forstå hvorfor du føler skyld og hvordan du kan overvinne disse følelsene.

LES OGSÅ: Ikke uvanlig å oppleve stigmatisering på grunn av diabetesen

Sammenhengen mellom diabetes og skyldfølelse

Diabetes påvirker ikke bare kroppen din; det kan også ha innvirkning på hvordan du føler deg. Studier viser at personer med diabetes – særlig type 2-diabetes – opplever vonde følelser. [i] Dette inkluderte ofte følelser av skam eller skyld. Tilleggsstudier har avdekket at skyldfølelse og det å klandre seg selv er vanlig blant personer som har diabetes.[ii]

Skyldfølelsen kan ha flere årsaker. Mange føler imidlertid skyld i tilknytning til stigmaet ved type 2-diabetes. Forskere oppdaget at 52 prosent av personer med type 2 følte et stigma ved å ha diabetes.[iii] Enkelte sa de følte at andre klandret dem for å forårsake sin egen tilstand gjennom livsstil. Ved ikke å få nok mosjon, ha et dårlig kosthold, være overvektig eller spise for mye.

Du kan også føle at du ikke gjør nok for å håndtere din diabetes. Når legen din spør om håndteringen av din diabetes, kan du føle skyld for at du ikke gjør en god nok jobb. Hvis vekten din ikke er der du vil at den skal være, eller HbA1c er for høy, kan det få deg til å lure på om du har gjort nok.

Annonse

LES OGSÅ: Diabeteskontrollen som endte i tårer

Hvordan skyldfølelse kan påvirke helsen din

Det er ille nok at man har skyldfølelse fordi man har diabetes og føler at man ikke håndterer det godt nok. Men denne skyldfølelsen kan også ha negativ innvirkning på helsen din sett under ett. Hvis du føler skyld eller må takle andre problemer relatert til diabetes, kan det hindre deg i å få den hjelpen du trenger.

Forskning viser at de vonde følelsene knyttet til diabetes, kan føre til [iv]:

  • Problemer med å følge en behandlingsplan
  • Dårlig egenomsorg
  • Vansker med håndtere blodsukkeret
  • Høyere risiko for komplikasjoner
  • Redusert livskvalitet

Tilleggsstudier viste at personer med diabetes har høyere risiko for depressive lidelser.[v] Årsaken er i stor grad diabetes-relaterte problemer og skyldfølelse.

Hva betyr alt dette for deg? Det betyr at det er viktig å finne måter å overvinne skyldfølelse på hvis du vil beskytte helsen din på lang sikt.

LES OGSÅ: Mange føler skam over å ha diabetes type 2

3 tips til hvordan man kan overvinne skyldfølelse

Mange mennesker sliter med skyldfølelse knyttet til deres diabetes. Men du kan finne måter å takle og overvinne disse følelsene på. Her er noen tips som kan være til hjelp.

Tips nr. 1 – Kjenn til fakta

Stigmaene knyttet til diabetes som forårsaker skyldfølelse, oppstår ofte på grunn av misforståelser. Lær mer om hvordan diabetes fungerer. Husk at mange risikofaktorer for type 2-diabetes ligger utenfor din kontroll, for eksempel biologiske faktorer, etnisitet eller familiehistorie.[vi] Kunnskap gjør det ofte lettere å gi slipp på skyldfølelsen.

Tips nr. 2 – Sett deg realistiske mål

Enten du jobber mot en bedre A1C, prøver å spise sunnere, eller jobber for å oppnå en sunn vekt, pass på at målene er realistiske. Hvis du ikke raskt oppnår resultatene du ønsker, kan det gi deg skyldfølelse og få deg til å føle deg mislykket.

Hvis du for eksempel har tenkt å trene daglig, vet du sannsynligvis at anbefalingen er 30 minutter med aktivitet per dag, fem dager i uken.[vii] Men det kan være tøft helt i starten. I stedet for å sette seg et så høyt mål, kan du begynne med et mål om 10 minutter med aktivitet på de fleste dager. Når du har nådd dette målet, kan du gå for et høyere et.

Med realistiske mål bidrar du til å bygge deg opp slik at du lykkes, i stedet for at du føler deg mislykket og får skyldfølelse.

Tips nr. 3 – Prøv med positive bekreftelser

I stedet for å plage deg selv med skyldfølelse, kan du prøve å gi deg selv positive bekreftelser. Bekreftelser er positive ting du sier til deg selv hver dag. De kan hjelpe deg med å bekjempe negative tanker og lindre skyldfølelsen.

Gode eksempler på bekreftelser som kan hjelpe deg med å overvinne diabetes-relatert skyldfølelse, er blant annet:

  • Jeg gjør mitt beste hver dag.
  • Jeg kjenner kroppen min.
  • Jeg fortjener å føle meg sterk og sunn.
  • Jeg tror på min evne til å lykkes.
  • Det er viktig at jeg tar vare på meg selv.

Ved å si disse tingene til deg selv kan du endre fokus. I stedet for å fokusere på skyldfølelse, kan disse bekreftelsene endre ditt fokus, slik at du jobber mot å nå målene dine.

Kilder:

[i] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dme.13448
[ii] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3840338/
[iii] https://clinical.diabetesjournals.org/content/35/1/27
[iv] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6166557/
[v] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5306125/
[vi] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193 [vii] https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-type-2-diabetes/game-plan
https://www.diabetes.co.uk/emotions/diabetes-and-guilt.html https://www.healthline.com/health/type-2-diabetes/diabetes-guilt#how-to-let-go-of-guilt  https://diatribe.org/how-do-we-reduce-diabetes-stigma-and-guilt
https://www.mottchildren.org/health-library/aa15658  https://blog.thediabetessite.greatergood.com/diabetes-guilt/  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dme.13448

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: