Hvordan overvinne stigmatiseringen av diabetes type 2

Hvordan overvinne stigmatiseringen av diabetes type 2

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 14.07.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

De fleste i dag kjenner noen med diabetes. Men mennesker som har diabetes type 2 blir ofte feilaktig presentert for verden som late, overvektige og skyldige i å ha forårsaket sykdommen selv. Dette er et stigma som må overvinnes.

I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) har mer enn 422 millioner mennesker over hele verden diabetes (1). Diabetes er en kompleks sykdom, og selv om det å bære ekstra kilo er en risikofaktor, så er det også slanke mennesker som ender opp med å få sykdommen. Familiehistorie og andre risikofaktorer kan ikke endres, likevel fortsetter personer med diabetes type 2 å møte på fedme- og diabetesrelatert stigmatisering.

Annonse

Det er feil å stereotypere noen på grunnlag av vekten. Dessverre skjer det ikke bare i samfunnet, men også i det medisinske feltet. Blir du frustrert over fedmestigmaer som omgir diabetes? La oss se nærmere på hvor disse stigmaene kommer fra, og dele noen tips til hvordan vi kan overvinne dem.

LES OGSÅ: Å møte gammeldagse holdninger til diabetes

Vekker følelser av skyld og skam

Studier viser at noen av de negative stereotypene knyttet til personer med diabetes type 2 er at de er overvektige, late, og overspiser (2). Felles for alle stereotypene er at de baserer seg på tanken om at diabetesen er selvforskyldt.

Andre sykdommer og tilstander fører ikke med seg like mange stigmaer som diabetes gjør. Man gir for eksempel ikke kvinner med brystkreft skylden for å ha fått kreftsykdommen. Men når det kommer til diabetes er folk nok mer fordømmende. Dessverre rapporterer mer enn halvparten av personer med type 2-diabetes at de har følt seg stigmatiserte, noe som vekker følelser av skyld og skam.

LES OGSÅ: Stigmaer rundt diabetes: – «Men du ser jo frisk ut!»

Annonse

Hvor kommer stigmatiseringen fra?

Det finnes flere kilder til diabetesstigmaer, og dette er noe som ikke bare påvirker personer med diabetes negativt, men også allmennheten forøvrig. De kan komme fra:

Media – Media verden over fortsetter å opprettholde stigmaer rundt diabetes type 2. Ofte framstilles personer med diabetes som sofagriser som spiser for mye sukker og aldri trener. Type 2 diabetes blir vektlagt som en livsstilssykdom med fokus på at mennesker er fysisk inaktive og overvektige.

Enkelte i helsevesenet – Dessverre er det noen få i helsevesenet som fortsatt opprettholder stigmaer og skam blant personer med diabetes. Noen ganger fokuserer helsepersonell for mye på hva folk gjør galt, i stedet for å oppmuntre pasienten og utruste dem med måter de kan forbedre seg på.

Familie og venner – Selv om menneskene rundt oss kan ha gode hensikter, hender det også at de er fordømmende og sårende. Ingen liker å bli fortalt hva de skal spise og ikke spise, eller når de skal trene, som om diabetesen er selvforskyldt.

LES OGSÅ: Som pårørende til en med diabetes type 2

Slik overvinner du stigmatiseringen av diabetes type 2

Så hva kan man egentlig selv gjøre for å ikke lide under stigmaene rundt diabetes type 2? Her har vi samlet noen tips. Kanskje kan dette også være et skritt i retning mot å endre hvordan folk flest ser på diabetes.

Ha fokus på egenomsorg framfor utseende

Skift fokuset vekk fra hvordan du ser ut, og over på det som virkelig betyr noe; egenomsorg og diabetesbehandling. Du kan be din fastlege eller diabetessykepleier om hjelp til å legge en plan for hvordan du kan ta bedre vare på deg selv, i stedet for å fokusere så mye på vekt. Hvis de ikke støtter dine ønsker kan det kanskje være en idé å bytte fastlege eller diabetessykepleier, og finne noen som vil jobbe sammen med deg om dette.

Voksen dame utendørs i allværsjakke. Hvordan overvinne stigmatiseringen av diabetes type 2
Illustrasjonsfoto: Getty images.

Fokuser på handlinger i stedet for vekten din

Det er riktignok sant at selv en liten vektnedgang har en positiv effekt på diabetes type 2, men det er ikke særlig bra for oss å bli for opphengt i vekt. I stedet for å fokusere på kiloene, tenk heller over hvilke små grep du kan ta for å håndtere diabetesen din bedre. Dette kan være det å ta sunnere matvalg, finne nye måter å være mer aktiv på, sjekke blodsukkeret regelmessig, og å følge diabetesplanen din. Husk at flere faktorer kan jobbe sammen for å forbedre blodsukkernivået ditt, uansett kroppsstørrelse.

Vær bevisst bruken av sosiale medier

Sosiale medier og artikler er ofte en kilde til spesifikke dietter og treningsprogrammer som liksom skal hjelpe folk med å oppnå det som ansees som den «ideelle kroppen». Dette har lite for seg, for husk at det som funker for noen ikke nødvendigvis funker for alle. Kanskje burde du rydde opp i dine sosiale medier, og avfølge kilder til innlegg som fører til skam og vonde følelser.

Spre kunnskap til andre

Mange mennesker tror på de fedme-relaterte stigmaene rundt type 2-diabetes fordi de er uinformerte. Her kan du selv hjelpe til ved å informere dine venner og familiemedlemmer om diabetes. Lær dem om årsakene til diabetes. Informer dem om at mennesker i alle former og størrelser kan utvikle diabetes. Hvis diabetes finnes i familien din kan du fremdeles utvikle det, selv om du gjør alt riktig.

Du kan også fortelle nære og kjære om hva som skal til for å håndtere diabetesen og hvordan stigmaer påvirker deg fysisk og følelsesmessig. Å bevæpne mennesker rundt deg med fakta og eliminere vanlige diabetesmyter, kan hjelpe dem med å utvikle empati og medfølelse og bryte stigmasyklusen.

Ta kontakt med likesinnede

Skyld og stigmaer knyttet til diabetes kan være vanskelig å leve med. Hvis du føler at du har vanskelig for å takle stigmaer kan du vurdere å ta kontakt med likesinnede, bli med i en støttegruppe, eller søke hjelp fra en psykolog eller noen som kan hjelpe deg med å bearbeide vanskelige følelser.

Kilder:
1. World Health Organization, Diabetes
2. BMJ Open, Diabetes and endocrinology Research,‘I call it the blame and shame disease’
3. Diatribe.org – How Do We Reduce Diabetes Stigma and Guilt?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: