Insulinpumpen har kurert hodepinen

Insulinpumpen har kurert hodepinen

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 29.04.24

Å få diabetes type 1 fører med seg stress, usikkerhet og en del andre følelser. Å oppleve høyt eller lavt blodsukker kan oppleves dramatisk og forskjellig fra person til person. Mye nytt skal læres. Alt fra å måle blodsukkeret, regne riktig insulindose til et måltid og å stikke seg selv med insulinpenn.

I ukene og månedene etter jeg fikk diabetes type 1, gikk jeg med en sterk hodepine omtrent hver eneste dag. Flere personer med nyoppdaget diabetes type 1 som jeg har snakket med, opplever det samme. «Helt normalt de første månedene, det er kroppen som vender seg til å ha et stabilt blodsukker igjen», var beskjeden jeg fikk på medisinsk poliklinikk. Det høres fornuftig ut.

Annonse

Bare fem måneder etter jeg fikk diabetes type 1, fikk jeg min første insulinpumpe. Hodepinen ble i dagene etter mindre og mindre plagsom, og etter en ukes tid med insulinpumpe, var den helt borte.

Enklere å håndtere

Insulinpumpen gjør diabetes enklere å håndtere. Jeg slipper bruk av langtidsvirkende insulin, pumpen styrer basaldosen selv. Pumpen regner også ut hvor stor insulindose som trengs for antallet karbohydrater man skal spise og den varsler og setter inn tiltak (mer eller mindre insulin) ved høyt og lavt blodsukker.

LES OGSÅ: Insulinpumpe er ikke for alle

Insulinpumpen har hjulpet å stabilisere blodsukkeret enda mer, fjernet mye jobb med blodsukkeret og stress i hverdagen, i tillegg til å stoppe hodepinen. Nå lurer jeg på om hodepinen kom av kroppens tilvenning til normalt blodsukker, eller om det kan ha vært andre faktorer, som stress, som var «opphavet».

Akkurat hva som førte til den gigantiske hodepinen er ikke godt å si, men det er veldig fint at insulinpumpen har hjulpet å stoppe den.

Annonse

LES OGSÅ: Diabetes er overveldende

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: