Hvorfor trenger jeg plutselig mindre insulin?

Hvorfor trenger jeg plutselig mindre insulin?

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 04.04.24

Kroppens insulinbehov endrer seg stadig. Noen som har brukt insulin lenge og vet hvor mye insulin de må sette til et måltid, eller bruker samme mengde langtidsblodsukker hver dag, kan plutselig oppleve å få lavere blodsukker enn normalt. Insulinbehovet har endret seg og blitt mindre. Hva kan det komme av egentlig?

Honeymoon fasen er en fase enkelte opplever en stund etter at de har fått diabetes type 1 og har fått kontroll på blodsukkeret. De insulinproduserende cellene, har endelig fått «puste» igjen, etter å ha jobbet på høygir lenge. En liten periode kan kroppen produsere litt insulin igjen, før cellene «dør» helt. I denne perioden kan det være vanskelig å treffe rett dose insulin. Den mengden insulin som virket før honymoon-fasen, kan være for mye akkurat i denne perioden kroppen igjen hjelper litt til med insulintilførselen.

Annonse

LES OGSÅ: Graviditeten gjør meg mer insulinfølsom

Høyere aktivitetsnivå

Høyere aktivitetsnivå kan redusere den mengden insulin du trenger å ta. De som bruker langtidsvirkende insulin, kan i følge Helsenorge ha nytte av å redusere dosen langtidsvirkende insulin med 30 – 50 % på dager med langvarig og hard aktivitet, som en fjelltur eller lang skitur. Ifølge Helsenorge kan man også ha nytte av å redusere mengden hurtigvirkende insulin til et måltid rett før trening med «25-75 prosent avhengig av type trening, intensitet, varighet og tid til treningsstart» (Helsenorge, 2022)

Vanskelig å vite

Blodsukkeret og insulinbehovet endrer seg stadig og påvirkes av mange ting. Kroppen er kompleks. Jeg har for eksempel opplevd at jeg trenger mindre insulin på varme dager og mer på kalde. Insulinbehovet varierer også litt etter hva jeg spiser. For eksempel vil et måltid med samme mengde karbohydrater, med forskjellig mengde fett, påvirke blodsukkeret mitt forskjellig.

LES OGSÅ: Kroppen min får mindre behov for insulin når jeg trener

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: