Tar du vare på din mentale helse?

Tar du vare på din mentale helse?

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 11.01.24


Å leve med og ta hånd om en kronisk sykdom krever mye arbeid. Kontinuerlige målinger av blodsukker, telling av karbohydrater, insulindoseringer som treffer og ikke treffer, treningsøkter som blir gjennomført, og økter du helst skulle gjennomført. Til tider kan diagnosen være overveldende. Men det er helt greit!

Ifølge «Juvenile Diabetes Foundation» estimeres det at 1 av 4 personer med diabetes (type 1 og 2) blir påvirket av depresjon i løpet av livet. Samtidig har ungdom med diabetes type 1 en høyere sannsynlighet for å være påvirket, enn ungdom uten diabetes type 1. Mange av disse
personene går uten å få en diagnose. Enten fordi de selv ikke innser at det er en depresjon som trekker dem ned, eller at stigmaet rundt mental helse fortsatt er så stort at man ikke søker hjelp.

Annonse

Symptomer hos voksne inkluderer: Tristhet eller håpløshet, tap av interesse for aktiviteter du vanligvis liker, endret appetitt, trøtthet eller mangel på energi, konsentrasjonsproblemer og følelsen av verdiløshet eller skyldfølelse for tidligere handlinger.

Hos barn og unge kan de samme symptomene forekomme. Men det kan i tillegg hos ungdom utarte seg som irritabilitet eller sinne, lavt oppmøte på skole, en følelse av å ikke bli forstått, økt sensitivitet, færre sosiale aktiviteter, og bruk av alkohol eller andre stoffer.

LES OGSÅ: Motsatte symptomer på høyt og lavt blodsukker

En negativ spiral

Ubehandlede mentale helseproblemer kan føre til at diagnosen blir vanskeligere å håndtere. Både i form av at insulinsensitiviteten øker på grunn av følelsene og humøret man kjenner på, og at nedstemtheten gjør at man rett og slett ikke har overskudd til å håndtere diagnosen. På samme tid kan det å oppleve diagnosen som problematisk å håndtere forverre
de mentale helseproblemene. Uten behandling eller hjelp, kan dette føre til at problemene underbygger hverandre.

Du er ikke alene

Diabetes type 1 er en krevende kronisk sykdom å leve med. I perioder kan det være ekstra store og hyppige svingninger, og en følelse av å være overveldet. Vit at du ikke er den eneste som opplever disse utfordringene. Snakk med noen som er nær deg, og oppsøk en lege hvis situasjonen oppleves uhåndterbar. Det er viktig at vi alle blir flinkere til å snakke høyt om utfordringene vi opplever i livet, for vi kommer alle til å oppleve motgang. Og det er ikke et tegn på svakhet. Motbakker vil være en del av livet, men det å snakke om dem med noen og få hjelp hvis det trengs, kan gjøre at motbakkene blir lettere å håndtere.

Annonse

LES OGSÅ: Ikke la diabetesen stoppe deg

Kilde:

https://www.jdrf.org/t1d-resources/living-with-t1d/mental-health/depression/https://diabetes.org/diabetes/type-1/mental-health

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: