Motsatte symptomer på høyt og lavt blodsukker

Motsatte symptomer på høyt og lavt blodsukker

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 29.01.23 | Sist redigert: 30.01.23

Symptomer på høyt og lavt blodsukker har alltid vært veldig lett for meg å kjenne igjen. Jeg kjenner det som regel når blodsukkeret er høyere enn 12 og lavere enn 4. Symptomene forsterkes dersom blodsukkeret stiger eller faller veldig raskt.

De siste månedene har jeg derimot opplevd flere tilfeller med det jeg kaller «motsatte symptomer». Med det mener jeg at jeg har hatt symptomer på høyt blodsukker når det har vært lavt, og motsatt. Dette er noe jeg aldri har opplevd tidligere i mine 10 år med diabetes. Og jeg klarer fortsatt ikke å forstå hvorfor det oppstår.

Annonse

Kan være farlig

Symptomene jeg får ved høyt blodsukker (tørste, tissetrang) er jo også symptomer man kan få av andre årsaker. Dermed er det naturlig at blodsukkeret innimellom kan være både lavt eller normalt tross typiske symptomer på høyt. Likevel har mine nylige «motsatte symptomer»-episoder føltes helt likt som mine vanlige episoder med høyt blodsukker. Noe som kan være ganske skummelt. Det kan faktisk være direkte farlig, ettersom det kan føre til feilberegning av insulinbehov.

Jeg pleier alltid å sjekke blodsukkeret før jeg setter insulin. Men det har hendt at jeg har satt en liten mengde ved sterke symptomer på høyt blodsukker, uten å faktisk dobbeltsjekke verdien. Dette skjedde sist i midten av desember; jeg våknet tidlig på morgenen av at jeg var ekstremt tissetrengt og veldig tørst. Dette er et klassisk eksempel på hvordan jeg våkner når jeg har sovet med høyt blodsukker. Så det at blodsukkeret var høyt var ikke noe jeg stilte spørsmålstegn ved engang. Jeg følte at det lå på ca. 20, i forhold til graden av tørste og tissetrang. Så jeg satte de siste 2 insulin-enhetene jeg hadde igjen på pumpen. Pumpen viste at blodsukkeret var 6,4. Men jeg trodde ikke på det. Symptomene var tross alt så kraftige. Og det skal sies at jeg også var ganske trøtt på det aktuelle tidspunktet.

LES OGSÅ: Godta at du har diabetes

Pumpen hadde rett

Jeg dobbeltsjekket blodsukkeret med en manuell blodsukkermåler etterpå. Det viste seg at pumpen hadde rett. Det var ikke høyere enn 6,4. Jeg kunne ikke tro det, og fikk med én gang angst med tanke på insulindosen jeg akkurat hadde satt. 2 insulinenheter med et blodsukker på 6 er nok til å få meg inn i en veldig kraftig føling, om ikke verre. Heldigvis holdt det med å drikke et glass juice. Blodsukkeret mitt pleier uansett å stige etter jeg står opp om morgenen. Så det endte opp med å gå helt fint, heldigvis.

Selv om disse episodene har vært ubehagelige, har de vist meg hvor viktig det er å dobbeltsjekke blodsukkeret før man setter insulin. Det kan være direkte farlig å tilføre insulin basert på symptomer. Uansett hvor lenge man har hatt diabetes og hvor godt man kjenner sin egen kropp. Blodsukkeret kan være noe helt annet enn det symptomene forteller deg.

Annonse

LES OGSÅ: Fra ensomhet til åpenhet rundt diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: