Verdens diabetesdag 2023: Kjenner du din risiko?

Verdens diabetesdag 2023: Kjenner du din risiko?

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 10.11.23

Visste du at du kan ta en test for å finne ut av din risiko for å utvikle diabetes type 2? Kjenner du din risiko, kan du også forebygge. Og det er nettopp forebygging av diabetes type 2 og senkomplikasjoner som er temaet for Verdens diabetesdag 2023.

Hvert år markeres Verdens diabetesdag den 14.november, på fødselsdagen til Frederick Banting – mannen som var sentral i oppdagelsen av insulinet i 1922 sammen med Charles Best. Nå er det over 100 år siden insulinet ble oppdaget, likevel finnes det fortsatt millioner av mennesker med diabetes rundt om i verden som ikke har tilgang på diabetesomsorg eller viktig behandling. Men mange med diabetes type 2 (eller prediabetes) vet heller ikke at de har sykdommen.

Annonse

De siste tre årene har tilgang på diabetesomsorg vært hovedtemaet til Verdens diabetesdag, og i år rettes fokuset særlig mot forebygging av diabetes type 2 og forebygging av senkomplikasjoner, med slagordet «Know your risk, Know your response».

LES OGSÅ: Historien bak Verdens diabetesdag

Utviklet en test som kan vurdere risikoen for å få diabetes

International Diabetes Federation (IDF) anslår at så mange som 212 millioner mennesker på verdensbasis lever med diabetes uten å vite om det, og de fleste av disse har diabetes type 2.

IDF har derfor laget en onlinetest som skal kunne forutsi en persons risiko for å utvikle diabetes type 2 i løpet av de neste ti årene. Testen er basert på Finish Diabetes Risk Score (FINDRISC) som er utviklet og designet av Adj. Prof Jaana Lindstrom og Prof. Jaakko Tuomilehto fra Nasjonalt institutt for helse og velferd, Helsingfors, Finland.

Testen tar bare et par minutter å fullføre, og er en rask, enkel og konfidensiell måte å finne ut av din risiko for å utvikle type 2 diabetes.
Du kan ta testen her.  

Annonse

Hvordan forebygge diabetes type 2 og senkomplikasjoner?

En norsk-svensk studie har vist at risikoen for diabetes type 2 kan oppdages hele 20 år før sykdommen utvikler seg. Det betyr også at man har gode muligheter for å starte forebyggingen lang tid i forveien.

Regelmessig fysisk aktivitet er en viktig del av diabetesbehandlingen og reduserer risikoen for type 2 diabetes, men dette er også en god måte å redusere risikoen for senkomplikasjoner på. Personer med diabetes er utsatt for en rekke senkomplikasjoner, som hjerte- og karsykdom og skader på øyne, nyrer og føtter. Den beste måten å redusere denne risikoen på, er derfor å sørge for god og jevnlig kontroll av blodsukkeret.

Et sunt og balansert kosthold, kombinert med regelmessig fysisk aktivitet, er to viktige faktorer for god blodsukkerregulering. Hvordan du velger å få fysisk aktivitet inn i hverdagen din er opp til deg, og husk at all bevegelse er god bevegelse.

Vi i Lev med diabetes har også skrevet denne artikkelen der du kan lese mer om hvilke grep du kan ta for å minske risikoen for å utvikle diabetes type 2.

LES OGSÅ: Verdens diabetesdag: Alle bør ha tilgang på diabetesomsorg

Hjelp oss å markere Verdens diabetesdag

Verdens diabetesdag er en global markering der personer med diabetes, helsepersonell, diabetesforkjempere, media, allmennheten og offentlige organisasjoner samles for å øke bevisstheten om diabetes. Din deltakelse – både i forkant av, og etter 14. november – er nøkkelen til kampanjens suksess.

Bli gjerne med på å rette fokuset på diabetes på denne dagen ved å bruke disse emneknaggene i sosiale medier: #WDD #VerdensDiabetesdag #KnowYourRisk, eller ved å dele denne artikkelen.

inforgrafikk om diabetes type 2

Kilder:
World Diabetes Day,
https://worlddiabetesday.org/
FN-sambandet – Verdens diabetesdag (WHO)

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: