Verdens diabetesdag: Alle bør ha tilgang på diabetesomsorg

Verdens diabetesdag: Alle bør ha tilgang på diabetesomsorg

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 04.11.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er snart 100 år siden insulinet ble oppdaget, likevel finnes det fortsatt millioner av mennesker med diabetes rundt om i verden som ikke har tilgang til viktig diabetesbehandling. Og i år er det dette som er temaet for Verdens diabetesdag.

Mer enn 460 millioner mennesker lever i dag med diabetes rundt omkring i verden, og dette tallet er forventet å øke til 578 millioner innen 2030. Siden mennesker med diabetes selv har ansvar for den daglige behandlingen av sykdommen sin, er det viktig at de har kunnskap om egen diagnose. Og nettopp derfor er det så viktig å spre kunnskap om diabetes – ikke bare her til lands, men i hele verden.

Annonse

Hvert år markeres derfor Verdens diabetesdag den 14.november, på fødselsdagen til Frederick Banting – mannen som var sentral i oppdagelsen av insulinet i 1922 sammen med Charles Best. Nå er det snart 100 år siden insulinet ble oppdaget, likevel finnes det fortsatt millioner av mennesker med diabetes rundt om i verden som ikke har tilgang på diabetesomsorg eller viktig behandling. Og i år er det dette som er temaet for Verdens diabetesdag.

LES OGSÅ: Et historisk blikk på diabetes (Del 1)

Diabetesbehandling må gjøres tilgjengelig for alle

Diabetes var årsaken til 4,2 millioner dødsfall i 2019, og ansvarlig for minst 760 milliarder dollar i helseutgifter på verdensbasis samme år. Dette tilsvarer 10 prosent av den totale summen som ble brukt på helsevesenet. Likevel er det fortsatt mange som ikke får den behandlingen de trenger. I tillegg er det estimert at rundt 232 millioner mennesker lever med diabetes uten å vite om det, og de fleste av disse har diabetes type 2.

Kunnskap om sykdommen er ikke det eneste som er viktig når man har diabetes. Det er minst like viktig at personer som lever med sykdommen har tilgang på nødvendig helsehjelp fra fagpersoner, og hjelp og veiledning til hvordan de selv kan sørge for en godt regulert diabetes. Personer med diabetes krever oppfølging og behandling, både for å håndtere sykdommen og for å unngå senkomplikasjoner som følge av et dårlig regulert blodsukker.

Den internasjonale diabetesføderasjonen (IDF, «International Diabetes Federation») og Verdens helseorganisasjon (WHO) mener derfor at vi ikke kan vente lenger på at medisin, teknologi, støtte og behandling blir gjort tilgjengelig for alle mennesker med diabetes som trenger det. De ønsker å rette oppmerksomhet mot sykdommen, og bidra til global forebygging og bevisstgjøring.

Annonse

LES OGSÅ: Historien bak Verdens diabetesdag

Ikke tilgang på insulin

Diabetesomsorg inkluderer alt fra veiledning og støtte til medisiner og behandling, og mange mennesker har ikke engang tilgang på de mest grunnleggende delene av diabetesomsorgen.

Millioner av mennesker har ikke tilgang på insulinet de trenger for å regulere blodsukkeret sitt, noe som kan få fatale konsekvenser. Mange trenger medisiner i tablettform for å håndtere tilstanden, og disse er fortsatt utilgjengelige i mange lav- og mellominntektsland. Kontroll og regulering av blodsukkeret er en grunnleggende del av diabetesbehandlingen, og mange med diabetes har ikke engang tilgang til hjelpemidler for å sjekke blodsukkeret. Mange har ikke tilgang til diabetesopplæring og vet ikke hvordan de best kan behandle egen sykdom.

Sykepleiermangel er bare én av flere årsaker til problemet. Den globale mangelen på sykepleiere anslås å være på 5,9 millioner, og størsteparten av denne mangelen finner du i lavinntektsland.

Bli gjerne med på å rette fokuset på diabetes på denne dagen ved å bruke disse emneknaggene i sosiale medier: #DiabetesCare #WDD #VerdensDiabetesdag

Kilder:
World Diabetes Day, https://worlddiabetesday.org/
FN-sambandet –
Verdens diabetesdag (WHO)

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: