Ikke stol blindt på apoteket

Ikke stol blindt på apoteket

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 14.09.23

Hva er det verste en med diabetes type 1 kan oppleve? Føling, høyt langtidsblodsukker, ketoacidose eller andre ting?

Det er enkelt å lage mange skrekk-scenarioer i hodet. Likevel er det nok ikke alt vi tenker over, eller tar så seriøst. Har du noensinne tenkt på at du kan gå tom for insulin?

Annonse

Bakoversveis på apoteket

Sist gang jeg skulle hente ut insulin på apoteket, var det tomt. Jeg fikk litt hakeslepp. «Hva mener du, tomt?» Jeg har siden jeg fikk diabetes tenkt at apotekene sørger for å alltid ha insulin på lager, men det hadde de altså ikke denne gangen. Det er jo fullt forståelig, jeg har selv jobbet i varehandel og vet at ting ikke alltid går på skinner. Mange ting kan nok slå feil, blant annet planlegging, logistikk og større salg enn antatt.

LES OGSÅ: Ubehagelig tur på apoteket!

Gode rutiner

Takket være gode rutiner, å alltid hente ut mer insulin en stund før jeg går tom, gikk det helt fint. Jeg bor på en øy utenfor Bergen og kan ikke bare svippe innom et annet apotek uten å bruke flere timer på det. I nød hadde jeg selvsagt gjort dette, men lageret mitt sparte meg for den turen. Plutselig er mange apotek tomme, og da er det godt å ha insulin nok til noen uker ekstra.

Ditt eget lille apotek

Poenget med denne teksten er på ingen måte å snakke ned verken spesifikke apotek eller apoteknikere eller andre ansatte, men å minne alle på at vi ikke kan stole blindt på apotekene og tilgangen til medisin, selv om vi bor i Norge. Mitt tips til deg er å alltid ha et lite reservelager av litt mer insulin enn du trenger og alltid passer på å hente ut mer i god tid før du går tom. Og du, husk å sjekke utløpsdatoen da!

LES OGSÅ: Finnes virkelig «den perfekte diabetespasient»?

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: