Å reflektere rundt blodsukkeret

Å reflektere rundt blodsukkeret

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 22.09.23

For å behandle lavt blodsukker best mulig, er det smart å lære seg og forstå hva som førte til hendelsen med lavt blodsukker. Dersom man bruker både hurtigvirkende og langtidsvirkende insulin, kan lavt blodsukker rett etter et måltid kreve annen behandling enn lavt blodsukker på grunn av for mye langtidsvirkende insulin.

Et blodsukker som går raskt ned (ofte en pil som peker rett ned), krever resolutt behandling, gjerne med sukkerholdig drikke eller noe som inneholder mye sukker og lite fett. Dersom blodsukkeret ditt bare er sakte på vei nedover, holder det kanskje å bare ta seg en skive. Det er bra for blodsukkeret ditt, i tillegg til at tennene dine vil takke deg.

Annonse

For å kunne behandle blodsukkeret korrekt, må vi lære oss kva som påvirker blodsukkeret. Blodsukkeret påvirkes av mye. Aktivitet, søvn, insulin, sykdom, maten vi spiser, stress og temperaturen rundt oss er bare noen ting som kan påvirke blodsukkeret.

LES OGSÅ: Føling av å pusse tennene

Du kan sannsynligvis lære enda mer

Selv om oss med diabetes blir eksperter på blodsukker, kan vi alltid lære mer. Det er fort gjort å tro at man kan alt, men så viser det seg at vi bare vet om toppen av isfjellet. Visste du for eksempel at når det er varmt ute, øker blodsirkulasjonen i underhuden, slik at insulinet tas opp raskere? Noen vil oppleve at blodsukkeret fortere blir lavt, andre merker kanskje ikke forskjell. Det er mer å lære! Er du klar over at dersom du bader i kaldt vann, går blodsirkulasjonen tregere, noe som kan føre til høyt blodsukker? Dette er bare noen ting jeg ikke lærte før lenge etter jeg fikk diabetes. Sannsynligvis er det mye jeg ikke kan.

LES OGSÅ: Når blodsukkeret ikke oppfører seg som det skal

Å reflektere rundt blodsukkeret kan hjelpe deg å forstå diabetesen din bedre. For å få en best mulig blodsukkerkontroll må du være en nysgjerrig forsker. Spør en venn med diabetes eller søk informasjon hos troverdige kilder eller helsepersonell. Plutselig finner du et triks som gjør hverdagen din enklere.

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: