Når blodsukkeret ikke oppfører seg som det skal

Når blodsukkeret ikke oppfører seg som det skal

Frida Rasch
Født i 1994 og oppvokst i Bergen. Jeg bor nå i Nittedal sammen med samboer og hund, er utdannet siviløkonom og jobber som digital analytiker. Da jeg fikk diabetes type 1 i 2020 var jeg 25 år, og visste ingenting om sykdommen. Siden den gang har jeg hatt en bratt læringskurve, og fått en økt tørst etter å lære andre om den og.
Publisert første gang: 19.03.23 | Sist redigert: 27.03.23

I perioder føler jeg at ingenting stemmer. Jeg tar den dosen insulin jeg har beregnet, og får helt feil utfall. Det kan gjøre meg oppgitt og sint. Hvordan kan jeg finne ut hvorfor blodsukkeret ikke oppfører seg som det skal?

Jeg har perioder hvor alt er som det skal. Jeg beregner en dose insulin til et måltid, og ser noen timer senere at blodsukkeret ligger akkurat der jeg vil ha det. Men plutselig en dag ut av det blå, føles det som, får jeg helt feil resultat. Over de neste dagene skjer akkurat det samme, flere ganger om dagen.

Annonse

Når dette skjer gjentatte ganger, blir jeg ikke bare oppgitt, men også sint. Jeg gjør jo alt som jeg skal!

LES OGSÅ: Råd for et godt liv med diabetes type 1

Føles som å ha mistet kontrollen

Når jeg får slike perioder bruker jeg mye tid og energi på å forsøke å forstå hva som kan være årsaken. I noen tilfeller har jeg opplevd at insulinet har mistet virkningen sin, og ved å bytte til en ny sprøyte får jeg løst problemet. Andre ganger har jeg blitt syk noen dager senere, og jeg har forstått at det har vært årsaken til at blodsukkeret ikke har oppført seg slik det skal. Jeg har også opplevd at det blir tull hvis jeg over noen dager spiser unormalt lite eller mye.

Alle årsakene over forstår jeg, og stort sett oppdager jeg dem. Det som virkelig gjør meg oppgitt og sint er når jeg ikke finner noen god grunn. Opplevelsen av å miste kontrollen, og ikke vite hvordan du skal ta kontrollen tilbake igjen, er utvilsomt en tung side ved diabetes.

LES OGSÅ: Drømmen om en dag uten diabetes

Annonse

Må jobbe med følelsene

For langtidsblodsukkeret og følgene som en med diabetes type 1 må tenke mye på, er slike perioder ikke så veldig farlige. Selvfølgelig da med utgangspunktet at de er kortvarige og sjeldne, slik det er i mitt tilfelle. Jeg er derfor ikke så veldig bekymret for det.

Derimot er det følelsene av oppgitthet, sinne og frustrasjon over å ikke ha kontroll over egen kropp som tærer på meg. Jeg har kanskje ikke lyst til å gi opp disse følelsene helt, fordi de gir meg insentiv til å etterforske grunnen og dermed lære mer om sykdommen min. Samtidig, siden dette ikke er særlig farlig for meg, hvorfor skal jeg bruke så mye tid på dumme følelser?

Jeg har lyst til å snu tankegangen min. Neste gang jeg opplever uforståelig resultat av diabetesbehandlingen min skal jeg tenke at nå fikk jeg en god mulighet til å forstå enda mer om diabetes og hva blodsukkeret påvirkes av.

LES OGSÅ: Ville jeg takle denne diagnosen?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: