Dårlig blodsukkerkontroll i hektiske perioder

Dårlig blodsukkerkontroll i hektiske perioder

Frida Rasch
Født i 1994 og oppvokst i Bergen. Jeg bor nå i Nittedal sammen med samboer og hund, er utdannet siviløkonom og jobber som digital analytiker. Da jeg fikk diabetes type 1 i 2020 var jeg 25 år, og visste ingenting om sykdommen. Siden den gang har jeg hatt en bratt læringskurve, og fått en økt tørst etter å lære andre om den og.
Publisert første gang: 25.08.23

Normalt lever jeg et lite hektisk liv som gir meg mye ro og tid til god diabetesbehandling. Nylig hadde jeg en svært hektisk uke, og jeg så en tydelig forverret tilstand av blodsukkeret.

Jeg jobber fra datamaskinen 8 timer om dagen, 5 dager i uken. 3 av dagene jobber jeg hjemmefra, og de siste 2 i kontorlandskap. Arbeidsplassen er fleksibel, og jeg kan jobbe litt lenger en dag, og litt kortere en annen. På hjemmebane bor jeg i leilighet i et velholdt borettslag, og har ellers ansvar for én middels krevende hund sammen med min mann. Oppsummert vil jeg tørre å påstå at jeg har en lite hektisk hverdag i forhold til mange.

Annonse

Det at hverdagen min normalt ikke er hektisk tror jeg har spilt en stor rolle i at jeg har håndtert det å få diabetes som 25-åring, og relativt hurtig klart å lære meg om sykdommer og ulike teknikker for god diabetesbehandling. Ikke alle har denne «luksusen».

Når hverdagen plutselig blir hektisk

Nylig fikk jeg erfare hvordan det er å leve et hektisk liv en uke. Vi hadde kolleger på besøk fra Bangladesh som jeg ikke har truffet på de 1,5 årene jeg har jobbet med dem. Det var derfor viktig for meg å delta på mest mulig for å bli godt kjent med mine kolleger på den korte tiden. Dette betydde for det første å dra på kontoret 5 dager i uken, i tillegg til å være med på aktiviteter på kveldstid alle dagene. På toppen hadde jeg planlagt utenbysturer både helgen før og etter.

Med appen som hører til min CGM (kontinuerlige glukosemåler) kan jeg se daglige grafer over blodsukkeret mitt de siste 90 dager. I etterkant av denne hektiske perioden har jeg analysert grafene både før, under og etter, og ser store forandringer. Den mest fremtredende er at blodsukkeret ligger alt for høyt veldig mye av tiden.

LES OGSÅ: Diabetes kan begrense noen livsdrømmer

Hvorfor klarer jeg ikke å holde kontroll på blodsukkeret i hektiske perioder?

Jeg har prøvd å tenke gjennom hvorfor jeg ikke klarer å holde kontroll på blodsukkeret når dagene blir mye mer hektiske, og har kommet frem til to viktige grunner.

Annonse

Den første er mer bevisst, og skyldes økt redsel for å få føling. Når jeg skal være med andre mennesker er jeg mer redd for å få føling fordi jeg kan bli «satt ut av spill» i 15-30 minutter, og i verste fall bli veldig sliten resten av dagen. Ved å heller holde blodsukkeret mitt for høyt tenker jeg at risikoen for føling minsker. Så lenge det ikke blir for høyt, for kroppen vil jo påvirkes av det og.

Den første er mer ubevisst, og skyldes tid. Når det er mye som skjer tar jeg meg ikke like mye tid til å vurdere hvor mye insulin jeg trenger til maten eller drikken jeg skal få i meg. Jeg sjekker heller ikke blodsukkeret like ofte. På toppen tar jeg færre korrigeringsdoser.

LES OGSÅ: Et triks for å bekjempe det høye blodsukkeret

Hvordan kan jeg få bedre kontroll når dagene blir fylt opp?

Normalt sett har jeg sjeldent veldig hektiske perioder, og de varer oftest én eller få dager. Jeg har derfor ikke tenkt så mye på dette før. Denne litt lengre perioden jeg hadde nylig gjorde meg derfor mer oppmerksom, og ga meg et ønske om å bli bedre til å håndtere diabetesbehandlingen også da.

Jeg tror et viktig startpunkt for meg vil være å omrokere litt på egne prioriteringer. Er det virkelig så ille om jeg skulle få føling og bli satt litt ut av spill? Så lenge jeg stiller forberedt med mat- og drikkevarer vet jeg jo hvordan jeg skal håndtere en slik eventuell situasjon. Samtidig tenker jeg at jeg ikke vil lære om jeg aldri tør å forsøke. Noen ganger må man kanskje bare hive seg uti det?

LES OGSÅ: Grep for stabilt blodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: