Et triks for å bekjempe det høye blodsukkeret

Et triks for å bekjempe det høye blodsukkeret

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 05.07.23

Det kan føles som en evighet før man får et høyt blodsukker til å synke. Det er ikke sikkert mine triks gjør nytte for ditt blodsukker, men det er verdt forsøket. Diabetes type 1 er et evig eksperiment. Her er mitt triks for å bekjempe det høye blodsukkeret.

Med et blodsukker rundt 13-14, er å spise kanskje ikke det første man tenker på. Man starter selvsagt med å sette insulin, for så å vente. Høyt blodsukker fører til at man blir mer «resistent» mot insulinet, og det føles som blodsukkerfallet aldri kommer. Ofte ender man opp med å sette mer insulin.

Annonse

Flere korreksjonsdoser over en kort periode, i tillegg til forsinket insulinrespons ved høyt blodsukker, fører ofte til at insulineffekten kommer brått, og man får en føling før blodsukkeret normaliserer seg igjen. Det beste er å sette én korreksjonsdose, og vente to timer for å se hvilken virkning dosen har på blodsukkeret. Når alt kommer til alt, er du allikevel kaptein på egen skute og må gjøre det du vet passer din diabetes.

LES OGSÅ: Slå knockout på høyt blodsukker

Spis deg ned

Min erfaring er at dersom jeg spiser noen «lette karbohydrater», for eksemepel en kjeks på rundt 10 gram og setter insulin til den, pluss korreksjonsinsulin, kommer blodsukkerfallet mye fortere enn om jeg bare korrigerer med insulin. Selv om det virker helt ulogisk, har det faktisk gjort overraskende store endringer i tiden det tar meg å gå fra 14 mmol/L til 5,5 mmol/L.

Det er ikke sikkert mine triks gjør nytte for ditt blodsukker, men det er verdt forsøket. Diabetes type 1 er et evig eksperiment, men forskeren (deg) kommer seg aldri hjem fra jobb. Noe ferie får vi heller ikke. Best å eksperimentere videre.

LES OGSÅ: Symptomer ved høyt blodsukker

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: