Grep for stabilt blodsukker

Grep for stabilt blodsukker

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 02.07.23

Et stabilt blodsukker er et behandlingsmål for oss med diabetes. Enklere sagt enn gjort, men jeg vet hva som fungerer for meg.

Jeg har hatt diabetes type 1 i over 16 år. Det har vært mange nedturer og mye lærdom. Vi blir aldri utlært, og det skjer stadig endringer i sykdommen som gjør at vi må gjøre ting på en annen måte. Likevel er det noen handlinger i forhold til et stabilt blodsukker som fungerer for meg.

Annonse

Trening

Mitt beste «tiltak» for et stabilt blodsukker gjennom dagen er å trene kort, men intensivt. Og det helst på morgenen. Jeg har tredemølle hjemme og den brukes daglig. Før korona var jeg stort sett på mølla tidlig hver morgen før jobb. Under pandemien endret det seg fordi jeg stort sett var hjemme og kunne trene når jeg ville i løpet av dagen. I tillegg har jeg større barn som krever mindre oppfølging på ettermiddagen slik at jeg har mulighet til å trene senere på dagen. Men det beste er absolutt å trene på morgenen. Da får jeg en positiv effekt av treningen på blodsukkeret i løpet av hele dagen.

Korrigering

Tidligere var jeg litt skeptisk til å korrigere høye blodsukker med ekstra insulin. Jeg var redd for at det skulle bli lavt og ventet heller til det gikk ned. De siste årene har jeg begynt å korrigere med insulin når blodsukkeret kryper godt over titallet. Jeg venter stort sett til ca en time etter måltid for da er blodsukkeret mitt på topp. Av og til korrigerer jeg også når måltidsinsulinet er gått ut av kroppen. Dette gjelder særlig ved fettrik mat.

LES OGSÅ: Gode forbilder med diabetes

Mat med lite karbohydrater

Jeg har spist karboredusert i mange år. I flere år spiste jeg veldig strikt med et mål om under fem gram karbohydrater per døgn. Der er jeg ikke lenger og er ikke så streng med meg selv. Jeg merker det er enklere å holde et stabilt blodsukker jo mindre karbohydrater jeg spiser, men det krever et veldig strikt kosthold. I hverdagen er det greit, men vanskeligere i ferier, helger, selskap og andre anledninger der man spiser borte eller sammen med andre.

Redusere stress

Stress er en fiende mot mitt blodsukker. Stort sett blir det høyt dersom jeg stresser, men det kan også bli lavt. Jeg bestreber å unngå stress og det gjør jeg ved å planlegge hverdagen godt slik at muligheten for stress blir minimal. Det er enklere sagt enn gjort, men når jeg unngår stress er blodsukkeret mer stabilt.

Annonse

Hva er dine beste grep for et stabilt blodsukker?

LES OGSÅ: Alene for første gang i livet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: