10 ting å tenke på når du snakker med et barn med diabetes type 1

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 03.07.23

Når man kjenner et barn med diabetes type 1 er det kanskje naturlig at man ønsker å trygge dem og vise omsorg, eller kanskje å bare være noen de kan snakke med. Men man vil jo ikke skremme barnet. Her er noen gode tips til hvordan du går frem når du snakker med et barn med diabetes.

Skrevet av Jonatan Olls

Annonse

1. Diabetes er en veldig individuell sykdom

Dette betyr at diabetesen kan etterlate seg ulike spor hos ulike mennesker. Noen takler sykdommen fint, mens andre har det tøft. Når du går inn i en samtale med et barn med diabetes, bør det være uten forbehold, for du vet aldri hvordan nettopp dette barnet håndterer sin sykdom.

LES OGSÅ: Barn med diabetes: Kan vi bli for overbeskyttende?

2. Ikke alle barn ønsker å snakke om sykdommen

Det hender at noen ikke vil snakke om det. Dette er det viktig at du respekterer, selv om du føler at du gjerne vil ta denne praten. Når barnet har registrert din interesse, vil de kanskje snakke når tiden er inne.

3. Ha et åpent sinn

Når du snakker med et barn om deres sykdom bør du prøve å ha et åpent sinn. Selv om du tror du vet mye om emnet er det viktig at du er genuint nysgjerrig og lar barnet selv fortelle.

LES OGSÅ: Vet du hvilke rettigheter barn med diabetes har i skolen?

Annonse

4. Unngå å komme med påstander som bekrefter ditt eget syn

Ikke bekreft kunnskapene dine i diskusjonen som; «Men er det ikke slik at du kan spise noe så lenge du tar en sprøyte?» Siden diabetes kan oppleves svært ulikt fra person til person, kan det faktisk være du tar helt feil. Kanskje er det sant for noen, men ikke for en annen. Dessuten kan det føles krenkende når en person som ikke vet hvordan det er å leve med diabetes, prøver å bidra med kunnskap eller meninger.

5. Ikke press samtalen videre når den egentlig er over

Ikke dra ut samtalen ved å komme med irrelevante spørsmål, dette vil den andre personen merke. Hvis samtalen er stillestående så er det best å bare la den dø ut – skulle du få flere spørsmål senere så er det bare å spørre.

6. Medfølelse bør være genuin

Medfølelse er vel og bra i de riktige dosene, men den må være ektefølt. Noe av det verste jeg selv visste som barn med diabetes type 1, var når slektninger presenterte sine «oi, oi stakkars barn» i samme ensformige tonefall hver eneste gang. Det føltes sjeldent ekte og var heller mer irriterende enn støttende.

10 ting å tenke på når du snakker med et barn med diabetes type 1
Illustrasjonsfoto: Getty images.

LES OGSÅ: Når barnet ditt får diabetes: Vaner og matpakketips

7. Unngå å fortelle irrelevante skremselshistorier

Ikke fortell barnet om bestemoren din som amputerte foten hennes på grunn av type 2-diabetes på 80-tallet. Som barn fikk jeg høre så mange irrelevante historier som jeg høflig nikket gjennom, mens jeg sint tenkte at denne personen ikke har noe peiling. Snakk heller om personen det gjelder og vis i stedet engasjement gjennom omtanke.

8. Hold dine meninger for deg selv

Ikke del dine meninger om mat eller behandling hvis du ikke har innsikt. Igjen er det en veldig krenkende følelse når du lever med en sykdom 24 timer i døgnet, og noen som ikke lever med sykdommen kommer med meninger angående diabetes hentet fra for eksempel media. Dette er noe selv våre barn opplever, dessverre.

LES OGSÅ: Minner fra en barndom med diabetes

9. Unngå at barnet føler seg annerledes

Ikke gjør en stor greie av behandlingen, de fleste barn med diabetes vil helst bare være som alle andre. Oppfør deg som om blodsukkertester, sprøyter og andre medisiner er noe helt vanlig som alle bruker. Og om du blir nysgjerrig på noe er det bare å spørre.

10. Ikke vær nedlatende

Barn kan og forstår mye mer enn du tror når det gjelder diabetes. Når du nærmer deg diabetes som samtaleemne bør du derfor prøve å ha en mer moden og respektfull tilnærming. Finn balansen mellom alvor og letthet, for mye av det ene eller det andre kan påvirke tilliten.

Dette er selvfølgelig ikke en fasit, men snarere ting jeg har tenkt over i mange år. Alle er forskjellige og bør behandles deretter. Finn derfor din egen vei, men hent gjerne inspirasjon fra disse punktene.

LES OGSÅ: Kjære mor og far – til deg som har barn med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: