Stabilt blodsukker: Mot alle odds

Stabilt blodsukker: Mot alle odds

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 18.06.23

Er det noe som aldri slutter å overraske meg, så er det blodsukkeret. Om det så er gangene hvor alle symptomene på høyt blodsukker er tilstede, men det faktisk er lavt, eller gangene hvor det har tatt sats og lever sitt eget, uavhengige liv til det fulle. Enkelte ganger er derimot overraskelsen en positiv en! Det hører til med sjeldenheten, men er like fullt verdt å nevne, og feire!

Selv etter over 10 år med sykdommen synes jeg det er vanskelig å prioritere blodsukkeret i hverdagen og holde det stabilt over lengre tid. Derfor er det sånn at på de dagene jeg har et tilnærmet perfekt blodsukker, blir jeg utrolig stolt over meg selv. Med god grunn! Jeg tenker at man bør ha en slik stolthet og glede i hverdagen, selv om det for noen kanskje virker selvsagt at blodsukkeret skal være bra. Realiteten er at alle dager er forskjellige, og ingen har perfekt blodsukker hele tiden. Derfor liker jeg å vise fram min pannekakeflate blodsukker-kurve til mann og venner når den først forekommer. Og de deler gleden med meg! 17. mai var en av de dagene hvor jeg klinte til og klarte å holde det stabilt, mot alle odds.

Annonse

LES OGSÅ: Råd for et godt liv med diabetes type 1

Sykdom

Det er som nevnt ikke ofte at disse pannekakeflate-kurvene oppstår, spesielt ikke når man blir syk i tillegg. Etter pandemien har jeg oftere blitt syk med feber og forkjølelse enn tidligere. Det er ikke så rart kanskje, men veldig irriterende. Som om blodsukkeret ikke er vanskelig nok å regulere fra før, så blir det 10 ganger verre ved å legge til sykdom.

Jeg var nylig sengeliggende med feber, hodepine og sår hals, og jeg gruet meg til hvordan blodsukkeret skulle utarte seg. Jeg var veldig føre var og måtte sette insulin flere ganger uten å spise noe. Jeg tilførte små mengder av gangen, samtidig som jeg fulgte nøye med på blodsukkertrenden. Jeg satte også mer insulin enn vanlig til måltidene. Og resultatet? Blodsukkeret mitt var helt perfekt hele dagen. Og ikke som jeg forventet i det hele tatt! Det ga meg sånn mestringsfølelse. Selv om jeg helst skulle vært foruten både sykdom og diabetes, så er det faktisk ganske hyggelig med sånne dager hvor alt bare fungerer mot alle odds.

Ikke ta det for gitt

Det er all pris og ære til moderne behandlingsutstyr som gjør at jeg i så nøyaktig grad kan regulere blodsukkeret. Jeg hadde aldri orket å stikke meg i fingeren mange ganger i timen for å kunne følge blodsukkertrenden min så nøye som jeg gjorde den dagen jeg var syk, så jeg blir stadig minnet på hvor ufattelig heldig jeg er som har utstyret mitt. Jeg håper at jeg aldri kommer til å ta det for gitt.

Husker du sist du ble stolt over en pannekakeflat blodsukkerkurve?

Annonse

LES OGSÅ: Mye å lære når din nye kjæreste har diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: